Sastanak ministara obrane zemalja članica NATO-a | Foto: MORH / G. Pranjić

Sastanak ministara obrane zemalja članica NATO-a

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Krstičević sudjelovao na redovnom sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a 12. i 13. veljače 2020. u sjedištu NATO-a u Bruxellesu

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević, sudjelovao je na redovnom sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a, koji se 12. i 13. veljače 2020., održao u sjedištu NATO saveza u Bruxellesu u Kraljevini Belgiji.

Ministri su razgovarali o aktualnim sigurnosnim i obrambenim pitanjima pri čemu su prvog dana sastanka raspravljali o NATO operacijama i misijama s posebnim fokusom na stanje u Iraku i Afganistanu. Sigurnosna situacija na Bliskom istoku i širem području uključujući i sjever Afrike, zahtijeva ne samo raspravu ministara već i rješenja na izazove koji dolaze s tog prostora.

Nesigurnost, nestabilnost, terorizam te posljedična migrantska kriza zahtjeva i odgovor NATO-a. Ministri su suglasni da NATO misija Irak može preuzeti neke od obučnih aktivnosti Globalne koalicije u borbi protiv terorizma, u okviru već postojećeg mandata ove neborbene misije. Tijekom jučerašnjeg dana službeno je potvrđena i volja iračke Vlade što je bio i preduvjet nastavka angažmana međunarodnih snaga. NATO je angažiran isključivo kroz obučavanje i mentoririranje iračkih snaga sigurnosti. Republika Hrvatska trenutno u NATO misiji Irak sudjeluje s ukupno sedam pripadnika, od kojih se dvoje vratilo na područje Iraka, a preostali će se vratiti sukladno daljnjim odlukama zapovjednika.

Ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao na sastanku ministara obrane članica NATO-a 12. i 13. veljače 2020. u Bruxellesu | Foto: MORH / G. Pranjić

Sastanak NATO ministara obrane bio je prigoda i za prvi sastanak s novim visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednikom Europske komisije Josepom Borrellom, u kontekstu NATO – EU suradnje s fokusom na pitanja europske i transatlantske sigurnosti.

Ministar Krstičević potvrdio je potporu NATO-a Iraku i jačanju NATO-ove misije obuke iračkih snaga u kojoj sudjeluju i pripadnici Hrvatske vojske: “Dogovoreno je da se sve vrati na početno stanje od 4. siječnja, što znači da se NATO-ova misija u Iraku nastavlja. Sinoć je došao dokument iračke vlade u kojem podržava i jamči sigurnost osoblju NATO-a i stoga je donesena odluka da se vojnici postupno vraćaju”, rekao je Krstičević.

Govoreći o suradnji EU-a i NATO-a, ministar Krstičević je istaknuo kako je za Hrvatsku iznimno važna ta suradnja posebice u kontekstu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. S tim u vezi, najavio je održavanje konferencije u Splitu 9. lipnja na kojoj će, između ostalog, sudjelovati visoki predstavnici NATO-a i Sjedinjenih Američkih Država.
Ministar je rekao kako se na sastanku razgovaralo i o vojnoj vježbi Defender Europe 2020., najvećoj vojnoj europsko-američkoj vježbi u posljednjih 25 godina na kojoj će sudjelovati 37 tisuća vojnika iz zemalja članica NATO-a.

“Američki vojnici doći će u četiri europske luke i biti raspoređeni u šest država. Tu će se testirati kretanje opreme i vojnika, a na poligonima će se voditi vježbe s ciljem jačanja interoperabilnosti. Hrvatska će sudjelovati sa svojim snagama koje su raspoređene u Poljskoj i Litvi”, rekao je Krstičević.

Sastanak ministara obrane zemalja članica NATO-a
Sastanak ministara obrane zemalja članica NATO-a | Foto: NATO

Ministar Krstičević je izrazio zadovoljstvo što mu je poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak potvrdio sudjelovanje poljskih zračnih snaga na prvom međunarodnom vojnom aeromitingu CROIMAS, koji će se održati 30. svibnja ove godine u Zadru prigodom proslave tridesete obljetnice hrvatske državnosti.

Krstičević je rekao da su svoje sudjelovanje do sada potvrdili Francuzi, Talijani, Austrijanci, Švicarci i Poljaci. “Hrvatska je 1990-tih bila sama, ali danas više nije. Bit će to spektakl kakav Hrvatska zaslužuje kako bismo odali zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, ogromnoj žrtvi koja je plaćena za hrvatsku slobodu”, poručio je.

Ministri obrane još su raspravljali i o kontinuiranoj adaptaciji savezničkog ojačanog postava odvraćanja i obrane kao i izazovima koje predstavlja rusko razmještanje raketnih sustava SSC-8 . Pitanje kontrole naoružanja igra značajnu ulogu u jačanju savezničke sigurnosti, zahtijeva bliske konzultacije i koordinacije između saveznika i utječe na sigurnost saveznika na obje strane Atlantika. Kao i u proteklih nekoliko sastanka ministri su se osvrnuli i na pitanje pravedne raspodjele tereta, kada govorimo o jačanju obrambenih sposobnosti i izdvajanja za obranu pri čemu je Republika Hrvatska potvrdila svoju predanost ispunjenju Zavjeta o obrambenom izdavajanju.

Izvan formalnog programa sastanka ministara obrane zemalja članica NATO saveza, ministri su razmjenili mišljenja s ukrajinskim ministrom Andriyjem Zahorodnyukom, tijekom sastanka koji je organizirala Kanada, a na kojem se razgovaralo o sigurnosnoj situaciji u i oko Ukrajine, kao i napretku u implementaciji ukrajinskih reformi.
O situaciji u Afganistanu ministri su raspravljali s doprinositeljima u misiji Odlučna potpora.

Flickr