Sastanak ministra Anušića s veleposlanicom Sjedinjenih Američkih Država Nathalie Rayes | Foto: MORH/ J. Kopi

Sastanak ministra Anušića s veleposlanicom Sjedinjenih Američkih Država Nathalie Rayes

SAD je naš strateški saveznik i najvažniji partner u području obrane. Moj je prioritet kao ministra obrane zadržati i produbiti naše odnose, poručio je ministar

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane RH Ivan Anušić sastao se u Ministarstvu obrane RH u ponedjeljak 29. siječnja 2024. godine s veleposlanicom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Nathalie Rayes.

Na sastanku je istaknuto da su Sjedinjene Američke Države najvažniji strateški partner Republike Hrvatske u području obrane i sigurnosti te da prioriteti obrambene suradnje obuhvaćaju izgradnju obrambenih sposobnosti Hrvatske vojske te zajednički doprinos i promicanje međunarodne sigurnosti i stabilnosti u jugoistočnoj Europi.

Ministar Anušić poželio je dobrodošlicu i čestitao na dužosti veleposlanici Sjedinjenih Američkih Država Nathalie Rayes koja je ovu dužnost preuzela početkom siječnja ove godine.

“SAD je naš strateški saveznik i najvažniji partner u području obrane. Moj je prioritet kao ministra obrane zadržati i produbiti naše odnose i uvjeren sam da ćemo zajednički nastaviti u tom smjeru”, rekao je ministar te istaknuo kako je bilateralna obrambena suradnja temelj bilateralnih odnosa Hrvatske i SAD-a te da će tijekom obnašanja dužnosti nastaviti s razvojem sposobnosti Oružanih snaga RH.

“Radujem se našim budućim dijalozima za dobrobit naših zemalja i stabilnosti naše regije i NATO-a”, poručio je ministar.

Ministar Anušić na sastanku s veleposlanicom SAD-a istaknuo je utjecaj globalnih sigurnosnih prilika na područje jugoistočne Europe.

Američka veleposlanica Nathalie Rayes na sastanku je rekla kako američka strana smatra Republiku Hrvatsku liderom u jugoistočnoj Europi koji pokazuje drugim zemljama put prema euroatlantskim integracijama.

“Postigli ste ogromne vanjskopolitičke i sigurnosne ciljeve. Vaša pomoć Ukrajini je primjer predanosti u pomaganju toj zemlji. Sjedinjene Američke Države će uvijek biti uz vas”, istaknula je.

Na sastanku se razgovaralo o trenutačno aktualnim projekatima opremanje Hrvatske vojske: borbenim vozilima “Bradley” i dodatnim helikopterima UH-60M “Black Hawk”.

Za projekt donacije borbenih vozila “Bradley” Vlada SAD-a je uz donaciju odobrila i financijsku pomoć. Isporuka prvih vozila u Oružane snage RH očekuje se kroz 2024. godinu, a cjelokupna isporuka provest će se postupno kroz trogodišnje razdoblje.

Također, u okviru plana razvoja helikopterske komponente u OSRH, nastavno na zahtjev Vlade RH prema Vladi SAD-a za nabavu dodatnih osam helikoptera, State Department ovih dana je odobrio Vladi Republike Hrvatske moguću inozemnu vojnu prodaju helikoptera UH-60M Black Hawk te pripadajuće opreme i usluga.

Sastanak ministra Anušića s veleposlanicom Sjedinjenih Američkih Država Nathalie RayesSastanak ministra Anušića s veleposlanicom Sjedinjenih Američkih Država Nathalie RayesSastanak ministra Anušića s veleposlanicom Sjedinjenih Američkih Država Nathalie RayesSastanak ministra Anušića s veleposlanicom Sjedinjenih Američkih Država Nathalie RayesSastanak ministra Anušića s veleposlanicom Sjedinjenih Američkih Država Nathalie RayesSastanak ministra Anušića s veleposlanicom Sjedinjenih Američkih Država Nathalie RayesSastanak ministra Anušića s veleposlanicom Sjedinjenih Američkih Država Nathalie RayesSastanak ministra Anušića s veleposlanicom Sjedinjenih Američkih Država Nathalie RayesSastanak ministra Anušića s veleposlanicom Sjedinjenih Američkih Država Nathalie RayesSastanak ministra Anušića s veleposlanicom Sjedinjenih Američkih Država Nathalie RayesSastanak ministra Anušića s veleposlanicom Sjedinjenih Američkih Država Nathalie Rayes