Sastanak ministra Banožića i ministra Mehaja na marginama ASDA-e 2023 | Foto: MORH/ T. Brandt

Sastanak ministra Banožića i ministra Mehaja na marginama ASDA-e 2023

Hrvatska pruža potporu Kosovskim sigurnosnim snagama kroz prijenos iskustava i znanja, a u cilju jačanja kapaciteta i transformacije Kosovskih sigurnosnih snaga u Oružane snage Kosova

Ministar obrane Mario Banožić održao je bilateralni sastanak s ministrom obrane Republike Kosovo Armendom Mehajem u četvrtak 4. svibnja 2023. godine u Zadru na marginama sedme po redu ASDA-e 2023.

Na sedmom bilateralnom susretu, dvojica ministara potvrdila su izvrsne i snažne bilateralne odnose dviju zemalja kao i važnost strateškog dijaloga zbog zajedničkih interesa koje dijele Republika Hrvatska i Republika Kosovo.

Iznimno dobra bilateralna obrambena suradnja dviju država u svim funkcionalnim područjima do sada se ostvarivala kroz prijenos iskustava Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH iz područja izrade zakonodavstva iz sigurnosno-obrambenog sektora, specijalnih postrojbi te postrojbi vojne policije, područja upravljanja osobljem i profesionalnog razvoja, razvoja vojno-diplomatske mreže te područja obuke i doktrine.

“Jačanjem suradnje specijalnih snaga i snaga vojne policije nastavit ćemo dosadašnju dobru praksu i tijekom 2023. godine”, rekao je ministar Banožić.

Na sastanku je poseban naglasak stavljen na potporu koju Hrvatska pruža Kosovskim sigurnosnim snagama kroz prijenos iskustava i znanja, posebno u području izobrazbe i obuke, a u cilju jačanja kapaciteta i transformacije Kosovskih sigurnosnih snaga u Oružane snage Kosova.

“Prenošenjem naših iskustava i znanja te pružanjem vojne obuke i obrazovanja Ministarstvo obrane RH snažna su potpora Kosovskim sigurnosnim snagama, a to ćemo nastaviti činiti i u budućnosti”, rekao je ministar Banožić te dodao kako je do sada više od 70 pripadnika Kosovskih sigurnosnih snaga završilo izobrazbu na Hrvatskom vojnom učilištu.

Ministri su razmijenili mišljenja o implikacijama trenutačne kompleksne sigurnosno-političke situacije u jugoistočnoj Europi i potvrdili predanost obiju zemalja daljnjoj potpori Ukrajini. Također složili su se za nastavak provedbe euroatlantskih procesa kojima se jača stabilnost jugoistočne Europe.

“Hrvatska će nastaviti aktivno i ustrajno podupirati euroatlantski put Kosova i ostalih država jugoistočne Europe”, rekao je ministar Banožić te dodao kako globalna sigurnosna situacija poziva na budnost i oprez i na području jugoistočne Europe, a euroatlantska integracija i dalje ima ključnu ulogu u postizanju i održavanju stabilnosti, mira i prosperiteta cijele regije.

Ministar obrane Republike Kosovo Armend Mehaj zahvalio je hrvatskoj strani na višegodišnjoj podršci i potpori. “Velika mi je čast biti na ASDA-i. Hrvatska je jedna od naših najsnažnijih regionalnih partnera i mentora u području transformacije i jačanja Kosovskih sigurnosnih snaga. Zahvalni smo na podršci svih ovih godina”, rekao je Mehaj.

Tijekom sastanka potpisan je Okvirni sporazum Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Republike Kosovo o provedbi zajedničkih aktivnosti Oružanih snaga RH i Kosovskih sigurnosnih snaga.

Sastanak ministra Banožića i ministra Mehaja na marginama ASDA-e 2023Sastanak ministra Banožića i ministra Mehaja na marginama ASDA-e 2023Sastanak ministra Banožića i ministra Mehaja na marginama ASDA-e 2023Sastanak ministra Banožića i ministra Mehaja na marginama ASDA-e 2023Sastanak ministra Banožića i ministra Mehaja na marginama ASDA-e 2023Sastanak ministra Banožića i ministra Mehaja na marginama ASDA-e 2023Sastanak ministra Banožića i ministra Mehaja na marginama ASDA-e 2023