Sastanak ministra Banožića s poljskim ministrom obrane | Foto: MORH/ F. Klen

Sastanak ministra Banožića s poljskim ministrom obrane

Na sastanku je istaknuta izvrsna bilateralna suradnja Republike Hrvatske s Republikom Poljskom, strateškim saveznikom i partnerom u području obrambene suradnje

Ministar obrane Mario Banožić s izaslanstvom boravi u dvodnevnom službenom posjetu Republici Poljskoj, u ponedjeljak 10. siječnja i utorak 11. siječnja 2022. godine.

Prvog dana posjeta, ministar obrane Mario Banožić sastao se s ministrom obrane Republike Poljske Mariuszom Blaszczakom.

Ministar Banožić na sastanku je istaknuo izvrsnu bilateralnu suradnju s Republikom Poljskom, strateškim saveznikom i partnerom u području obrambene suradnje. Razgovaralo se o sigurnosnoj situaciji u istočnoj Europi kao i situaciji u našem susjedstvu. Oba ministra mišljenja su kako su dijalog i diplomacija pravi put ka smirenju situacije.

“Uz suradnju u okviru NATO-a i EU, imamo izvrsnu bilateralnu suradnju, posebno na području specijalnih snaga, vojne policije i logistike”, rekao je ministar Banožić te istaknuo i važnost vojnog obrazovanja. Dio pripadnika Hrvatske vojske znanja i vještine usavršavali su upravo u Poljskoj, a transformacijom Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište obrane i sigurnosti, otvaraju se dodatne mogućnosti za školovanje pripadnika poljskih Oružanih snaga i poboljšanje suradnje u području obrazovanja.

“Vezano za suradnju specijalnih snaga posebno ističem Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga u Zadru. U radu tog središta potporu nam pruža i poljska strana i to upućivanjem instruktora za specijalne zračne operacije”, rekao je ministar Banožić.

Istaknuo je i značaj stalne prisutnosti hrvatskih snaga u Republici Poljskoj u sklopu NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti. Hrvatska vojska od listopada 2017. pridonosi borbenoj skupini pod zapovjedništvom SAD-a s bitnicom samohodnih višecijevnih lansera raketa. Trenutno je Hrvatska vojska prisutna s 80 pripadnika, a od 2017. do danas ukupno je u aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti sudjelovalo 635 pripadnika Hrvatske vojske. Hrvatska vojska i dalje će pružati potporu saveznicima na ovom području, a od 2023. godine s bitnicom PzH 2000.

Ministar obrane Republike Poljske Mariusz Blaszczak istaknuo je odličnu suradnju Hrvatske i Poljske u okviru NATO saveza i drugih inicijativa. “Bilateralna suradnja koja se odvija u okviru vježbi vojski dviju država je odlična i može biti primjer drugim državama”, rekao je ministar obrane Blaszczak. Naglasio je kako će dvije zemlje nastaviti jačati i suradnju u području obrazovanja jer stvara bolju interoperabilnost u okviru NATO saveza.

U sklopu službenog posjeta ministar obrane Banožić s izaslanstvom je položio vijenac i zapalio svijeću na Grobu neznanog junaka te se upisao u Knjigu počasti.

Sastanak ministra Banožića s poljskim ministrom obraneSastanak ministra Banožića s poljskim ministrom obraneSastanak ministra Banožića s poljskim ministrom obraneSastanak ministra Banožića s poljskim ministrom obraneSastanak ministra Banožića s poljskim ministrom obraneSastanak ministra Banožića s poljskim ministrom obraneSastanak ministra Banožića s poljskim ministrom obraneSastanak ministra Banožića s poljskim ministrom obraneSastanak ministra Banožića s poljskim ministrom obraneSastanak ministra Banožića s poljskim ministrom obraneSastanak ministra Banožića s poljskim ministrom obraneSastanak ministra Banožića s poljskim ministrom obraneSastanak ministra Banožića s poljskim ministrom obrane