Sastanak Vlade RH i Konferencije predsjednika EU parlamenta | Foto: MORH

Sastanak Vlade RH i Konferencije predsjednika EU parlamenta

Ministar obrane Krstičević održao je izlaganje na temu “Budućnosti odnosa Europske unije sa susjedstvom i vjerodostojna politika proširenja”

U povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine u četvrtak, 5. prosinca 2019. godine održan je sastanak Vlade Republike Hrvatske i Konferencije predsjednika Europskog parlamenta u Hotelu Westin u Zagrebu.

Uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija, sastanku su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministri u Vladi.

Uvodna izlaganja održali su predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman održali su izlaganja, iz perspektive svojih resora, na temu “Budućnost odnosa Europske unije sa susjedstvom i vjerodostojna politika proširenja”.

Govoreći o sigurnosnoj situaciji na području jugoistočne Europe, ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je cilj Republike Hrvatske kao predsjedateljice Vijeća Europske unije, vratiti područje jugoistočne Europe u fokus Unije te ukazati na nove oblike prijetnji s kojima se te zemlje suočavaju i na kraju, pružiti im ciljanu potporu.

Ministar Krstičević: Stabilizacija područja Jugoistočne Europe jedan od ključnih prioriteta

“Kako bi Europa uistinu bila sigurna i naši napori se isplatili, jedan od ključnih prioriteta našeg djelovanja mora biti stabilizacija Jugoistočne Europe”, naglasio je ministar Krstičević.

Ministar je dodao kako su upravo u svrhu zaštite građana te jačanja globalnog utjecaja Unije, usvojeni važni strateški dokumenti, pokrenute važne obrambene inicijative te projekti.

“Naglasak će biti na izgradnji sposobnosti za odgovor na sigurnosne i druge izazove, uključujući hibridne prijetnje, kibernetičku sigurnost, ilegalne migracije i strateško komuniciranje. Pritom treba osigurati jedinstveni nastup i usklađeni angažman Unije z perspektive članstva, rekao je ministar Krstičević i istaknuo kako Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska imaju izvrsnu suradnju s jugoistočnim partnerima po pitanju obuke i jačanja kapaciteta i to kroz školovanje na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”, vježbe kao i sigurnosno-obrambene konzultacije.

U tom kontekstu, ministar Krstičević naglasio je važnost daljnjeg jačanja civilno-vojne sinergije koja se posebno dokazuje kroz pružanje pomoći u katastrofama izazvanim prirodnim nepogodama. Primjer takve suradnje je, rekao je ministar Krstičević, pomoć je koju su Hrvatska vojska i policija u kratkom roku pružili Albaniji tijekom nedavnog razarajućeg potresa.

Ministar Krstičević: Daljnje jačanje EU-NATO suradnje je neophodno

U ovoj prigodi, ministar Krstičević najavio je konferenciju o EU-NATO suradnji koju će u suradnji sa Saveznom Republikom Njemačkom organizirati u Splitu u lipnju iduće godine.

“Jedan od naših prioriteta je i daljnje jačanje EU-NATO suradnje, gdje nam je cilj produbiti tu suradnju, upravo po pitanju jugoistočne Europe. Vjerujemo da obje organizacije posjeduju niz mehanizama, posebno kad je riječ o izgradnji kapaciteta partnera za suočavanje s hibridnim prijetnjama i razvoj odgovarajućeg strateškog komuniciranja”, rekao je ministar.

Posebno je istaknuo aktivnosti koje će Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska provesti tijekom predsjedanja.

“Nastavit ćemo se aktivno zalagati za provedbu obrambenih inicijativa (PESCO, CARD, EDF i vojna pokretljivost) te jačanje industrijske dimenzije obrane i što veću zastupljenost srednjeg i malog poduzetništva u razvoju inovativnih i naprednih tehnologija. U suradnji s Europskom obrambenom agencijom u ožujku ćemo organizirati konferenciju na visokoj razini na temu obrambene industrije i Europskog obrambenog fonda, a u lipnju Simpozij o vojnoj pokretljivosti. Isto tako, održat ćemo više stručnih sastanaka u Zagrebu, dok ćemo vojne predstavnike država članica pri Europskoj uniji ugostiti u Splitu”, zaključuje ministar obrane Damir Krstičević.