pozar kod knina

Foto: HRZ / M. Karačić

Sedam protupožarnih aviona gasi požar kod Knina

Sedam protupožarna aviona sudjeluje u gašenju požarišta pokraj mjesta Mokro Polje kod Knina

Četiri Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su u ponedjeljak, 26. kolovoza 2019. godine u popodnevnim satima u akciju gašenja požara pokraj mjesta Mokro Polje kod Knina u Šibensko-kninskoj županiji.

požar kod Knina
Foto: HRZ

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 25. kolovoza 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 35 požara (20 u Šibensko-kninskoj, 5 u Splitsko-dalmatinskoj, 4 u Zadarskoj, 3 u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika sa ukupno 102 pripadnika.

Uz gašenje požara provedenoje i 38 protupožarnih izviđanja sa avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 270 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 7100 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i 14 tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 29 puta.