Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić

Slijetanjem helikoptera HRZ i PZO otvoren helidrom u Selcima

Simboličnim preletom i slijetanjem helikoptera Mi-8 MTV u petak, 12. lipnja 2015. i službeno je stavljen u uporabu helidrom Novo Selo u općini Selca na Braču.

Posadu Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a koja je certificirala i otvorila helidrom činili su kapetan posade bojnik Stjepan Stepić, kopilot natporučnik Goran Petrović, te tehničari letači natporučnik Neven korica i stožerni narednik Domagoj Čulin.

U programu otvorenja helidroma bojnik Stjepan Stepić istaknuo je kako helidrom u potpunosti zadovoljava sve kriterije i sigurnosne standarde letenja, a posebnu vrijednost ima i što je dodatno uređen za slijetanja u noćnim uvjetima.

Osim za hitne medicinske letove moći će se koristiti i za druge aktivnosti poput prijevoz zemaljskih vatrogasaca i opreme, akcijama potrage i spašavanja, prijevoz ljudi, tereta i ostalih aktivnsti u kojima helikopter HRZ i PZO pruža potporu lokalnoj zajednici.

Kao najbolju potvrdu važnosti izgradnje i opremanja helidroma primjer je zadnje akcije spašavanja proteklog vikenda kada je letačka posada sigurno i brzo prevezla ozlijeđenog radnika iz kamenoloma iz Selaca.

“Mi smo cijele godine 24 sata spremni poletjeti u bilo koje vrijeme kada dobijemo poziv za zračnim prijevozom pacijenata i spašavanjem njihovih života. Let iz Selca do KBC Firule traje nekih 15-ak minuta, a prošle smo godine prema Braču polijetali 36 puta,  pomažući u spašavanju, isto toliko osoba. U ovoj godini do danas, s Brača smo prevezli 11 pacijenata”, naglasio je Stepić.

Načelnik općine Selca Ivan Marijančević zahvalio se letačkim posadama HRZ i PZO jer su zahvaljujući njima spašeni mnogi ljudski životi, a mještani Selca i svi gosti koji posjećuju Brač sada su još mirniji i sigurniji jer znaju da ćeu najkraćem roku biti medicinski zbrinuti. “Helidrom je od danas Bračanima snažna potpora u kvaliteti života, primjerenoj skrbi i povezanosti otoka s kopnom kada je u pitanju medicinsko prevoženje helikopterima HRZ-a”, istaknuo je Marijančević.

Posebni gosti bila su i djeca Dječjeg vrtića iz Selaca, koja su imali jedinstvenu prigodurazgledavati vojni helikopter i fotografirati se s pilotima koji sudjeluju u humanim misijama spašavanja ljudskih života.

U vrijemeotvorenja helidroma odvijala se jedna od niza akcija prijevoza pacijenata. Ovoga puta hitno je prevezena jedna trudnica iz Dubrovnika do KBC Split koja je bila 190-ta prevezena osoba vojnim helikopterima ove godine.

[nggallery id=1771]