Slovenska ministrica obrane u MORH-u

U sklopu jednodnevnog službenog posjeta Republici Hrvatskoj visoko izaslanstvo Ministarstva obrane Republike Slovenije predvođeno ministricom Ljubicom Jelušič sastalo se u utorak, 24. studenog, u prostorijama MORH-a, s izaslanstvom MORH-a i OSRH koje su predvodili državni tajnici Mate Raboteg i Pjer Šimunović, te načelnik GS OSRH general zbora Josip Lucić.

Nakon sastanka izjavu za medije dali su ministrica Jelušić i državni tajnik Šimunović, koji su sastanak označili kao razgovore dviju susjednih, bliskih i prijateljskih zemalja, saveznica u NATO-u, te u budućnosti u Europskoj Uniji. To savezništvo otvara potpuno novi prostor za suradnju i bilateralnim odnosima daje potpuno novu dimenziju, rekao je državni tajnik Šimunović. Ta suradnja odnosi se na razmjenu iskustava djelovanja u NATO-u, odgovornosti za Regiju i njenu stabilizaciju, te integraciju svih njenih zemalja u EU i NATO.
Razgovaralo se o međunarodnim operacijama u Afganistanu i Kosovu, gdje sudjeluju vojnici iz obiju država. Slovenija je naročito zainteresirana za hrvatska iskustva u obuci afganistanske vojske u sklopu OMLT timova, te o sustavima traganja i spašavanja, kod kojih je logično da dvije susjedne zemlje imaju više dodirnih točaka i mogućnosti bliske suradnje. Spomenuta je i suradnja na polju vojnog školovanja, te u segmentima obrambene politike i kartografije