Foto: Arhivska snimka MORH

Snage HRZ-a gase požare u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji

Pet aviona i jedan helikopter Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH gase požare na području dvije županije

Dva Airtractora AT-802, jedan Canadair CL-415 i jedan helikopter Mi-8 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirani su u srijedu, 11. kolovoza 2021. na gašenju požara na području Srijane kod Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Također, jedan Airtractor AT-802 i jedan Canadair CL-415 angažirani su na gašenju požara na području Nadina u Zadarskoj županiji.
Od početka II. faze Protupožarne sezone 21. lipnja do 6. kolovoza 2021., zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH su sudjelovale u gašenju 56 požara i to: 23 u Šibenskoj-kninskoj, 18 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 11 u Zadarskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj i jedan Primorsko-goranskoj županiji.

Pripadnici protupožarnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvršili su 47 protupožarnih izviđanja u županijama priobalja.
Na navedenim zadaćama, gašenju požara i protupožarnom izviđanju, izvršeno je 2.784 letova pri čemu je ostvareno 450:45:00 sati naleta, izbačeno je 12.700 tona vode, prevezeno 7,5 tona terete i utrošeno je 3.019 litara pjenila.

Tim besposadnih zrakoplovnih sustava angažiran je sedam puta i ostvario je osam letova s besposadnim zrakoplovnim sustavom “ORBITER 3” u trajanju od više od 19 i pol sati, a u cilju provedbe protupožarnih izviđanja i izviđanja opožarenih površina.

Od kopnenih snaga Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, 2. i 3. kolovoza 2021 angažirano je po 26 vojnika za gašenje požarišta kod Segeta Gornjeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji.