Sporazum MORH-a i HGSS-a o helikopterskom spašavanju

Ministar obrane Branko Vukelić i pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić potpisali su u utorak, 05. svibnja, opći Sporazum o suradnji MORH-a i HGSS-a u provođenju aktivnosti helikopterskog spašavanja s nepristupačnih terena i obuke pripadnika OS RH i HGSS-a za zajedničko provođenje helikopterskog spašavanja.

Sukladno važećim zakonskim propisima izradit će se i zajednički Program obuke za sve oblike zadaća potrage i spašavanja helikopterom s nepristupačnih terena kojim će se definirati operativni postupci, sigurnosne i zaštitne mjere, te uvjeti za obuku svih sudionika helikopterskog spašavanja.

U 2008. godini letjelice Hrvatskog ratnog zrakoplovsta u suradnji s HGSS-om bile su uključene u akcije traganja i spašavanja te prijevoza unesrećenih osoba s jednim helikopterom (Mi-8/MTV) i jednim zrakoplovom (Pilatus). Tijekom potrage ostvarili su 81 let (50 sati leta), dok su ove godine poletjeli 119 puta (49 sati leta).

Sporazum o helikopterskom spašavanjuSporazum o helikopterskom spašavanjuSporazum o helikopterskom spašavanjuSporazum o helikopterskom spašavanjuSporazum o helikopterskom spašavanjuSporazum o helikopterskom spašavanjuSporazum o helikopterskom spašavanju