Središnja svečanost 25. obljetnice VRO Oluja

Središnja svečanost održat će se 5. kolovoza na dan kad je 1995. godine Hrvatska vojska oslobodila okupirani Knin i iznjedrila pobjedu u Domovinskom ratu

Središnja svečanost obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja održat će se u srijedu, 5. kolovoza 2020. na dan kad je 1995. godine Hrvatska vojska oslobodila okupirani Knin i iznjedrila pobjedu u Domovinskom ratu.

Svečanost će započeti u 9,43 zvonjavom Kninskih crkvenih zvona kojom se simbolično obilježava ulazak pripadnika HV-a u Grad Knin tijekom VRO Oluja, a nastavit će se programom na Kninskoj tvrđavi koji uključuje podizanje zastave Republike Hrvatske, minutu šutnje, čitanje povjesnice VRO Oluja, čitanje imena poginulih i nestalih pripadnika i ispaljivanje 25 počasnih plotuna u spomen na 25 obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja te prelet borbenog zrakoplova HRZ-a.

Zbog epidemioloških mjera, na Kninskoj tvrđavi nalazit će se samo sudionici programa, dok će uzvanici program s Kninske tvrđave pratiti preko video-zida smještenog na Trgu Dr. Ante Starčevića.

Program na Trgu dr. Ante Starčevića započinje u 10,15 polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te polaganjem 25 crvenih ruža na spomenik hrvatske pobjede “Oluja 95” u spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje u VRO Oluja. Uslijedit će molitva odrješenja koju će predvoditi vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, prigodna obraćanja visokih uzvanika te program Akrobatske grupe “Krila Oluje”.

Sveta misa za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu koju će predvoditi mons. Marin Barišić, Splitsko-makarski nadbiskup održat će se u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta s početkom u 11:30 sati.

Predstavnici medija akreditirani za praćenje središnje svečanosti, u srijedu, 5. kolovoza na Trgu Dr. Ante Starčevića trebaju doći na Autobusni kolodvor u Kninu, Don Mihovila Pavlinovića 7, najkasnije do 8,45 sati, gdje će biti organiziran obavezan sigurnosni pregled te pratnja do osiguranog prostora za medije.

Predstavnici medija akreditirani za praćenje programa, u srijedu, 5. kolovoza na Kninskoj tvrđavi trebaju doći na Autobusni kolodvor u Kninu, Don Mihovila Pavlinovića 7, najkasnije do 8,45 sati, gdje će biti organiziran obavezan sigurnosni pregled i prijevoz do Kninske tvrđave.