State Department odobrio moguću vojnu prodaju helikoptera Black Hawk Hrvatskoj | Foto: Arhiva MORH/ F. Klen

State Department odobrio moguću vojnu prodaju helikoptera Black Hawk Hrvatskoj

Nabava helikoptera Black Hawk još jednom potvrđuje strateško partnerstvo sa SAD-om, kao i predanost Vlade RH ulaganjima u osnaživanje sposobnosti svih sastavnica Hrvatske vojske

State Department odobrio je Vladi Republike Hrvatske moguću inozemnu vojnu prodaju helikoptera UH-60M Black Hawk te pripadajuće opreme i usluga po procijenjenoj vrijednosti od 500 milijuna dolara.

Agencija za sigurnosnu suradnju američkog ministarstva obrane obavijestila je američki Kongres o toj mogućoj prodaji, a riječ je o osam helikoptera Black Hawk čiju je kupnju zatražila Vlada RH.

Predložena prodaja poboljšat će sposobnost Hrvatske da odvrati sadašnje i buduće prijetnje i podupre koalicijske operacije, kao i da promiče interoperabilnost sa SAD-om i drugim NATO snagama, navodi se u priopćenju Agencije za sigurnosnu suradnju američkog ministarstva obrane.

Nabava helikoptera Black Hawk još jednom potvrđuje strateško partnerstvo sa SAD-om, kao i predanost Vlade RH ulaganjima u osnaživanje sposobnosti svih sastavnica Hrvatske vojske.

Naime, kupnja helikoptera Black Hawk dio je nastojanja da Hrvatska zamijeni sovjetsku vojnu tehnologiju zapadnom.

U floti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nalaze se četiri helikoptera UH-60M Black Hawk iz projekta opremanja Oružanih snaga Republike Hrvatske predmetnim helikopterima, a koji je započeo u prosincu 2018. godine u suradnji s Vladom SAD-a.

Podsjetimo, od ukupno četiri helikoptera, dva su predmet donacije Vlade SAD-a, a druga dva predmet su nabave Ministarstva obrane.

Vrijednost ugovora bit će bitno manja od procijenjenih 500 milijuna dolara, što je najviša moguća procijenjena vrijednost. Pola iznosa snosit će Vlada SAD-a, a pola Vlada Republike Hrvatske.