Suradnja inženjeraca Gardijske mehanizirane brigade i Inženjerijske pukovnije | Foto: OS RH

Suradnja inženjeraca Gardijske mehanizirane brigade i Inženjerijske pukovnije

Pripadnici 1. Inženjerijske satnije proveli su vježbu rušenja elemenata i materijala, a pripadnici Voda za uklanjanje eksplozivnih naprava i Inženjerijske pukovnije obuku rukovanja s EOD opremom

Na vojnom poligonu “Cerovac” kod Karlovca u razdoblju od 2. do 6. svibnja 2022. pripadnici 1. Inženjerijske satnije borbene potpore, Inženjerijske bojne Gardijske mehanizirane brigade (GMBR) proveli su vježbu rušenja elemenata i materijala.

Vježba je provedena u cilju dostizanja zahtijevane razine osposobljenosti pripadnika 1. Inženjerijske satnije koja je sastavni dio Bojne grupe mehaniziranog pješaštva III (BGMP III) čije će se ocjenjivanje provesti ove godine u listopadu. BGMP III dio je doprinosa kolektivnoj sigurnosti u okviru NATO saveza koji se očituje kroz održavanje zahtijevanog stupnja borbene spremnosti postrojbi.

“Izazovi kao što su NATO zahtjevi i standardi snaga za razvoj ciljeva sposobnosti koji stoje pred Inženjerijskom bojnom, zahtijevaju odgovoran i kvalitetan pristup obuci što je ovom aktivnošću i potvrđeno”, rekao je voditelj vježbe satnik Anđelko Vučković. Na vježbi je prikazan učinak proračunatih i iskustvenih količina eksploziva na elemente različitih materijala i dimenzija.

Također, provedena je i zajednička obuka pripadnika Voda za uklanjanje eksplozivnih naprava (EOD voda) Gardijske mehanizirane brigade i Inženjerijske pukovnije. Pripadnici EOD voda, 2. Inženjerijske satnije borbene potpore, Inženjerijske bojne te GMBR-a pod vodstvom zapovjednika voda poručnika Ante Žure, sudjelovali su na obuci rukovanja s EOD opremom koju posjeduje Inženjerijska pukovnija. “Suradnja s pripadnicima Inženjerijske pukovnije bila je izvrsna, stoga će se ovakav oblik obučnih aktivnosti i ubuduće nastaviti”, rekao je poručnik Žure.

Tijekom obuke pripadnici EOD voda Inženjerijske bojne imali su priliku obučavati se na različitim sredstvima kao što su EOD 9 odijelo, EOD robot tEODor i iRobot Packbot P510 koji se koriste za uklanjanje eksplozivnih naprava.

Suradnja inženjeraca Gardijske mehanizirane brigade i Inženjerijske pukovnijeSuradnja inženjeraca Gardijske mehanizirane brigade i Inženjerijske pukovnijeSuradnja inženjeraca Gardijske mehanizirane brigade i Inženjerijske pukovnijeSuradnja inženjeraca Gardijske mehanizirane brigade i Inženjerijske pukovnijeSuradnja inženjeraca Gardijske mehanizirane brigade i Inženjerijske pukovnije