Svečana akademija povodom 24. obljetnice VRO Oluja

Foto: MORH / J. Kopi

Svečana akademija povodom 24. obljetnice VRO Oluja

Pripadnicima Hrvatske vojske i Ministarstva obrane dodijeljena su promaknuća, pohvale i nagrade

Povodom obilježavanja 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u četvrtak, 1. kolovoza 2019. održana je svečana akademija u Domu Hrvatske vojske “Zvonimir” na kojoj su pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske i Ministarstva obrane dodijeljena promaknuća, pohvale i nagrade.

Svečanoj akademiji nazočili su predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj, generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo i drugi visoki vojni i civilni dužnosnici i uzvanici.
Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović u toj prigodi čestitala je promaknutim pripadnicima Hrvatske vojske kazavši kako nema prigodnijih dana nego nadolazećih za zahvaliti Hrvatskoj vojsci na svemu što čini za obranu hrvatske slobode i samostalnosti.

“Hrvatski branitelji zauvijek će zauzimati posebno mjesto u hrvatskoj povijesti i sretna sam gledajući ove mlade ljude kao njihove nasljednike, to nam jamči da ćemo i dalje biti zaštićeni i sigurni”, poruka je hrvatske predsjednice koja je u ovoj prigodi podsjetila kako je upravo Oluja bila prekretnica za dolazak mira ratom zahvaćene hrvatske države.

Krstičević: Kao i hrvatski branitelji uvijek moramo težiti višem cilju

Svečana akademija povodom 24. obljetnice VRO Oluja
Ministar obrane RH Damir Krstičević | Foto: MORH / J. Kopi

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević čestitao je u ime predsjednika Vlade i u svoje osobno ime Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te svim promaknutim, pohvaljenim i nagrađenim pripadnicima Hrvatske vojske, poručio kako im promaknuća, pohvale i nagrade trebaju biti dodatna motivacija kako bi još više pridonosili razvoju i jačanju Hrvatske vojske.

“Za nekoliko dana, središnjom svečanošću u Kninu obilježit ćemo povijesni dan, kada su hrvatski branitelji uzeli sudbinu svoga naroda u svoje ruke i veličanstvenom operacijom oslobodili okupirana područja,” rekao je ministar Krstičević naglasivši kako je Oluja dan kada slavimo najveću pobjedu Hrvatske vojske i policije u Domovinskom ratu, ali i dan kada se sjećamo hrvatskih branitelja koji su za današnji mir i slobodu u temelje države ugradili svoje živote.
“Ogromna žrtva plaćena je za našu slobodu i vjerujem da će i ovogodišnja proslava biti svečana i dostojanstvena. S druge strane, ovogodišnja Oluja bit će znakovita i tužna zbog našeg Josipa Briškog, koji je poginuo služeći domovini i cijelom čovječanstvu u borbi za mir, slobodu i sigurnost u svijetu,“ kazao je ministar obrane i istaknuo kako Josipova smrt svima nama svjedoči kako mir i sigurnost nemaju cijenu te baš zato moramo danas svi raditi kako bi i dalje unaprjeđivali, razvijali i jačali Hrvatsku vojsku i cjelokupni Sustav domovinske sigurnosti.

„Kao i naši hrvatski branitelji, ne smijemo se nikada zadovoljiti prosječnošću i dostignutim sposobnostima. Uvijek moramo težiti višem cilju. Upravo zato ustrojavamo nove ustrojbene cjeline, razvijamo nove sposobnosti“, rekao je ministar Krstičević i još jednom istaknuo kako narod voli Hrvatsku vojsku kako su je sa zadovoljstvom i širom otvorenog srca dočekali u svakome gradu u koji je došla.

„Ova vojska je dio tog naroda, stvorena je uz narod, tugovala je uz narod, slavila je uz narod i ona mora danas živjeti s narodom“, rekao je ministar Krstičević.

Šundov: Hrvatska vojska ponos je našeg naroda

Svečana akademija povodom 24. obljetnice VRO Oluja
Načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general zbora Mirko Šundov | Foto: MORH / J. Kopi

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov još jednom je istaknuo kako je Hrvatska vojska jamac obrane suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Hrvatske i važan oslonac pri pomoći civilnim institucijama, na ponos hrvatskog naroda i svih njezinih građana.

„Ovo su dani kada na osobit način odajemo počast svim sudionicima Domovinskog rata, svima koji su „Oluju“ učinili veličanstvenom, posvetili joj svoju mladost, a osobito onima koji su dali svoje živote“, poruka je generala Šundova.

U sklopu svečane akademije, pročitane su odluke te uručeni izvodi o promaknućima, nagradama, pohvalama i poticajnim mjerama pripadnicima Ministarstva obrane RH i Oružanim snagama RH.

Svečana akademija povodom 24. obljetnice VRO Oluja
Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Hrvatske vojske Kolinda Grabar Kitarović | Foto: MORH / J. Kopi

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga u viši čin promaknula je ukupno 106 pripadnika Hrvatske vojske.

U čin general-bojnika promaknut je brigadni general Boris Šerić, a u čin brigadnog generala promaknuti su brigadir Ivan Turkalj, brigadir Michael Križanec i brigadir Mijo Validžić.

„Svakom vojniku kada krene u karijeru negdje u mislima stoji čin generala kao potvrda za sav njegov rad. Kada govorimo o Oluji osjećaji zahvale, ponosa i odgovornosti se miješaju. Hvala svim onim vojnicima i policajcima koji su položili svoje živote, a nisu dočekali slobodnu Hrvatsku“, rekao je brigadni general Mijo Validžić.

U čin brigadira promaknute su dvije pukovnice i deset pukovnika, a u čin pukovnika promaknuto je trideset bojnika. U čin bojnika promaknuta su 32 satnika.

Brigadirka Neda Punek Gobec kazala je kako se osjeća ponosno i sretno.

„Ponos jer danas slavimo Oluju koja je bila savršeno izvedena vojnička akcija kojom smo postali slobodna zemlja“, kazala je brigadirka Punek Gobec dodavši kako je u vojnoj karijeri imala priliku služiti domovini i izvan njezinih granica što joj je predstavljalo veliko zadovoljstvo.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze bojnik Tomislav Vacenovski promaknut je u čin pukovnika.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih u viši čin promaknuo je ukupno 260 dočasnica i dočasnika Oružanih snaga, a od toga je u čin časničkog namjesnika promaknuto pet stožernih narednika.

Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović pohvalila je i nagradila za uspješno obavljene zadaće te ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća 12 pripadnika Hrvatske vojske.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević za uspješno obavljene zadaće te ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća pohvalio je i nagradio 33 pripadnika Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov za osobito uspješno obavljene zadaće te ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća pohvalio je i nagradio ukupno 46 pripadnika Hrvatske vojske.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera pohvalio je i nagradio za osobito uspješno obavljene zadaće te ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća pohvalio je i nagradio osam djelatnika Hrvatske vojske.

Direktor Glavnog stožera OS RH za osobito uspješno obavljene zadaće te ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća pohvalio je i nagradio šest djelatnika Hrvatske vojske.

Također, dvojica ozlijeđenih pripadnika 10. HRVCON-a u misiji Resolute Support u Afganistanu odlikovani su Redom hrvatskog trolista.

Svečana akademija povodom 24. obljetnice VRO OlujaSvečana akademija povodom 24. obljetnice VRO OlujaSvečana akademija povodom 24. obljetnice VRO OlujaSvečana akademija povodom 24. obljetnice VRO OlujaSvečana akademija povodom 24. obljetnice VRO OlujaSvečana akademija povodom 24. obljetnice VRO OlujaSvečana akademija povodom 24. obljetnice VRO OlujaSvečana akademija povodom 24. obljetnice VRO OlujaSvečana akademija povodom 24. obljetnice VRO OlujaSvečana akademija povodom 24. obljetnice VRO OlujaSvečana akademija povodom 24. obljetnice VRO OlujaSvečana akademija povodom 24. obljetnice VRO OlujaSvečana akademija povodom 24. obljetnice VRO OlujaSvečana akademija povodom 24. obljetnice VRO OlujaSvečana akademija povodom 24. obljetnice VRO Oluja