U prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 31. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske u petak 27. svibnja 2022. godine održana je svečana akademija u Domu Hrvatske vojske “Zvonimir” u Ministarstvu obrane | Foto MORH/ F. Klen

Svečana akademija u prigodi Dana Hrvatske vojske

Ministar Banožić istaknuo je kako je ova Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem itekako posvećena jačanju sposobnosti Hrvatske vojske, njezinoj modernizaciji i opremanje

U prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 31. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske u petak 27. svibnja 2022. godine održana je svečana akademija u Domu Hrvatske vojske “Zvonimir” u Ministarstvu obrane.

Svečanosti su uz pripadnike Hrvatske vojske te ministra obrane Marija Banožića, nazočili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga načelnik Glavnog stožera RH admiral Robert Hranj, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora umirovljeni general Krešimir Ćosić, potpredsjednici Vlade Republike Hrvatske i ministri hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova Tomo Medved i Davor Božinović, predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a admiral Robert Bauer, zastupnici u Hrvatskom saboru, bivši ministri obrane i načelnici Glavnog stožera, predstavnici Hrvatskog generalskog zbora i Hrvatskog časničkog zbora, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan i ostali visoki civilni i vojni dužnosnici i uzvanici.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske prisjetio se važnosti, značaja i uloge Hrvatske vojske koja je oslobodila privremeno okupirana područja i izrasla u snažnu, ozbiljnu vojsku, vojsku koja je danas dio Sjeveroatlanskog saveza i EU. “Upravo su ta postignuća Hrvatske vojske jedinstveni i neponovljivi, unikatni u 90-tim godinama, ključ za brojne mlade hrvatske vojnikinje i vojnike koji kao svoj životni izbor odlučuju odabrati profesionalni poziv vojnikinja i vojnika. Domovinski rat temelj je Hrvatske države, naše slobode i svega što danas uživamo. Hrvatska država i Vlada bit će uvijek uz svoje heroje”, istaknuo je Plenković.

Osvrnuo se i na rusku agresiju na Ukrajinu kazavši kako je prekršila sve norme međunarodnoga prava, porušila sve vrijednosti međunarodnoga poretka koje Hrvatska dijeli. “Proteklih godina napravili smo velike iskorake na snaženju sposobnosti Hrvatske vojske. U fokus smo stavili hrvatskog vojnika, osigurali da materijalna prava, uvijeti života i rada budu bolji i kvalitetniji nego što je to bilo ranije, jer dostojanstvo hrvatskog vojnika je ključ za budućnost. I dalje ćemo ulagati kroz povećana proračunska sredstva, ne samo u infrastrukturu naših obrambenih sposobnosti nego i u njenu modernizaciju”, kazao je premijer. Također je naglasio kako je siguran da će svatko od pripadnika Hrvatske vojske u domeni svoje nadležnosti i svoje odgovornosti davati snažan doprinos da Hrvatska bude sigurnija, snažnija nego što je bila prije, a inspirirana postignućima onih koji su dali najviše za Hrvatsku, branitelja u Domovinskom ratu.

Ministar obrane Mario Banožić svim hrvatskim vojnicima, dočasnicima, časnicima, hrvatskim braniteljima i promaknutima čestitao je 31. rođendan Hrvatske vojske.

“Prije 31 godinu trebalo je stati nasuprot neprijatelju koji je bio snažniji i tehnički opremljeniji. Za to je trebala hrabrost i mudrost. To je bio dan kada se počela razvijati Hrvatska vojska, ali i dan u kojem se sjećamo svih junaka koji su, od slabo naoružanih branitelja, preko noći postajali ratnici. Neki su dali ono najvrjednije, a to je život za Domovinu. Zahvaljujući njima mi danas živimo u sigurnoj i samostalnoj državi”, rekao je ministar obrane Banožić. Naglasio je kako je ponosan na našu vojsku kao što je ponosan i svaki građanin naše domovine. “Svojim ste radom i energijom pridonijeli pridruživanju Hrvatske u Sjevernoatlantski savez. Kroz svoj rad dokazali ste se i na međunarodnom planu kao vjerodostojan partner i saveznik”, kazao je ministar.
Istaknuo je kako je ova Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem itekako posvećena jačanju sposobnosti Hrvatske vojske, njezinoj modernizaciji i opremanju. “Bilježimo rast obrambenog proračuna, koji je rezultat svjesnosti da se Hrvatska vojska mora jačati i modernizirati. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo bit će opremljeno višenamjenskim borbenim avionom Rafale, preuzeli smo prva dva helikoptera Black Hawk, koje je donirala Vlada Sjedinjenih Američkih Država. Ovoj će se donaciji dodati još dva helikoptera koje smo kupili, potvrđujući i na taj način našu odluku o postupnom prelasku na zapadnu tehnologiju. Svakodnevno sa Glavnim stožerom radimo na projektima koji će se financirati u ovoj i sljedećoj godini. Sve tri grane Hrvatske vojske imaju i imat će onu snagu koju je Hrvatska vojska imala 1995. godine kada je pobijedila”, naglasio je ministar. Napomenuo je kako će svi projekti biti sažeti u nekoliko dokumenata, Dugoročnom planu razvoja i Strategiji obrane za koje je siguran da će imati podršku Vlade, Hrvatskog sabora i Odbora za obranu jer svima nam je zajednički jedan cilj, a to je snažna Hrvatska vojska.

Izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga načelnik Glavnog stožera RH admiral Robert Hranj čestitao je 31. obljetnicu ustrojavanja Oružanih snaga te pozvao sve pripadnike Hrvatske vojske da kroz proučavanje operacija iz Domovinskog rata, kroz analiziranje uspješnih vojnih rješenja i odluka uče o načelima rada i razvoja dobrih vojski i koje su to moralne vrijednosti i kvalitete koje svaka uspješna vojska mora razvijati. “Domovinski rat treba nam biti inspiracija po načelima i ljudskim vrijednostima koja su nas dovela do pobjede: domoljublje, hrabrost, požrtvovnost, inicijativa, inovativnost i prilagodljivost”, rekao je admiral Hranj. Istaknuo je važnost pripreme novih generacija obrazovanih, uvježbani, fleksibilnih u odlučivanju, čvrstih u nastupu i besprijekornih moralnih kvaliteta vojnika i vojnih vođa.

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora umirovljeni general Krešimir Ćosić prisjetio se 28. svibnja 1991. godine i postrojavanja na stadionu u Kranjčevićevoj gdje je započelo stvaranje Hrvatske vojske koja je hrvatskom narodu donijela ono što se stotinama godina čekalo – slobodnu, samostalnu i suverenu državu. “Danas se sjećamo i ponosni smo na našu povijest, te moramo učiniti što god možemo da u idućih 30 godina Hrvatska vojska postane jedna od najmodernijih i najsnažnijih u našem okruženju. Hrvatski sabor otvoren prema svim idejama i zakonima koji imaju za cilj i koji trebaju doprinijeti daljnjem jačanju i modernizaciji Hrvatske vojske” rekao je.

Na svečanoj akademiji uručena su odlikovanja, promaknuća, pohvale i nagrade pripadnicima Hrvatske vojske.
Ministar Banožić uručio je najspremnijem pripadniku i pripadnici Hrvatske vojske, pobjednicima natjecanja “Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku 2022.” pobjednički pehar i nagrade, samokres s posvetom, desetniku Hrvoju Mutnjakoviću i vojnikinji Ani Antolić.

Također, za uspješno obavljene zadaće i ostvarene rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, ministar obrane pohvalio je Gardijsku oklopno-mehaniziranu brigadu i Gardijsku mehaniziranu brigadu Hrvatske kopnene vojske.

Ministar je nagradio i pohvalio 64 pripadnice i pripadnika Hrvatske vojske, među kojima je i zlatna medalja sportskih postignuća koja je ovom prigodom uručena nadnaredniku Danijelu Staniću, brončana medalja sportskih postignuća skupniku Franji Guciću te nagrada samokresom s posvetom satniku Josipu Kelavi.

U časnički čin ukupno je promaknuto 100 pripadnika, a u dočasnički čin 81 pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U ime svih promaknutih, pohvaljenih i nagrađenih zahvalio je zapovjednik Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić istaknuvši da vojnici svoj posao ne rade zbog pohvala i nagrada jer je to poziv koji znači da su uvijek spremni služiti svome narodu i spremni na obranu domovine, ali da ipak veseli činjenica kad su trud i zalaganje prepoznati. “Iza naoružanja, zrakoplova i tenkova ipak smo mi samo ljudi i veseli nas kad naši nadređeni prepoznaju naš trud i zalaganje. Ovo je dodatna motivacija. Zahvaljujem u ime svih pohvaljenih i nagrađenih, a posebno čestitam pripadnicima brigada na zasluženim priznanjima” rekao je.

U sklopu svečanosti prikazan je film o razvoju Oružanih snaga i današnjim sposobnostima. U glazbenom dijelu programa nastupili su Orkestar Hrvatske vojske i Klapa HRM-a Sveti Juraj.

Povodom 31 godine Hrvatske vojske održana svečana akademijaPovodom 31 godine Hrvatske vojske održana svečana akademijaPovodom 31 godine Hrvatske vojske održana svečana akademijaPovodom 31 godine Hrvatske vojske održana svečana akademijaPovodom 31 godine Hrvatske vojske održana svečana akademijaPovodom 31 godine Hrvatske vojske održana svečana akademijaPovodom 31 godine Hrvatske vojske održana svečana akademijaPovodom 31 godine Hrvatske vojske održana svečana akademijaPovodom 31 godine Hrvatske vojske održana svečana akademijaPovodom 31 godine Hrvatske vojske održana svečana akademijaPovodom 31 godine Hrvatske vojske održana svečana akademijaPovodom 31 godine Hrvatske vojske održana svečana akademijaPovodom 31 godine Hrvatske vojske održana svečana akademijaPovodom 31 godine Hrvatske vojske održana svečana akademijaPovodom 31 godine Hrvatske vojske održana svečana akademijaPovodom 31 godine Hrvatske vojske održana svečana akademijaPovodom 31 godine Hrvatske vojske održana svečana akademijaPovodom 31 godine Hrvatske vojske održana svečana akademijaPovodom 31 godine Hrvatske vojske održana svečana akademijaPovodom 31 godine Hrvatske vojske održana svečana akademijaPovodom 31 godine Hrvatske vojske održana svečana akademijaPovodom 31 godine Hrvatske vojske održana svečana akademijaPovodom 31 godine Hrvatske vojske održana svečana akademija