Foto: MORH/ T. Brandt

Svečana akademija za 25 godina orkestra OSRH

U zagrebačkoj vojarni “Petar Zrinski” danas je, u srijedu 8. veljače 2017., održana Svečana akademija povodom 25. obljetnice ustrojavanja Orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske. 

 Uz sadašnje i bivše djelatnike, te suradnike Orkestra Akademiji su nazočili i izaslanik ministra obrane državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general bojnik Mladen Fuzul  i drugi predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a i OSRH.

“Našim ste oružanim snagama doprinosili od samog početka, onako kako to najbolje znate- glazbom! Jačali ste nam vjeru u vlastite snage i gradili pobjednički duh koji je obranio Domovinu. Posebna ste  sastavnica OSRH, dio koji im daje posebnu dimenziju. Vjerujem da ćemo u budućnosti biti još  bogatiji umjetničkim doživljajima koje nam nesebično pružate”, poručio je djelatnicima orkestra državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić,  čestitajući im obljetnicu.
“Sretan sam i ponosan jer OSRH imaju reprezentativan orkestar koji je svojom koncertnom djelatnošću poznat širom Hrvatske, ali i Europe”, istaknuo je u prigodnom obraćanju general

Matanović dodavši da pripadnici orkestra na svojim brojnim koncertima glazbom svoju publiku motiviraju, ohrabruju, šire domoljubni zanos i daju životnu radost. “I vaše glazbeno umijeće doprinosi izgradnji uspješnih i snažnih Oružanih snaga”, zaključio je zamjenik načelnika Glavnog stožera general Matanović.

General Fuzul se prisjetio ratnih dana u kojima je Orkestar radio na najvažnijoj zadaći podizanja morala hrvatskim braniteljima i cjelokupnom hrvatskom narodu, najviše nastupima na ratom zahvaćenim područjima. “U današnjim danima ste uspjeli održati kvalitetu postrojbe te pomladiti njezin sastav. U sastav orkestra primili ste mlade akademske glazbenike željne novih orkestralnih i solističkih izazova” je rekao.

Zapovjednik Orkestra pukovnik Miroslav Vukovojac- Dugan pročitao je povjesnicu Orkestra, te predstavio njegov sadašnji ustroj i djelovanje.
U sklopu Akademije najistaknutijim djelatnicima Orkestra uručene su zahvalnice i pohvale, a ispred Velike dvorane Časničkog doma HVU-a otvorena je izložba plakata Orkestra OSRH. Za glazbeni ugođaj pobrinuli su se Klapa HRM-a “Sveti Juraj” i Brass kvintet Simfonijskog puhačkog orkestra.

Orkestar OSRH reprezentativni je orkestar Republike Hrvatske osnovan 1991. godine, a u aktualnom sastavu djeluje od 2008. Sastoji se od Simfonijskog puhačkog orkestra OSRH (u sklopu SPO-a je Jazz orkestar OS RH) sa sjedištem u Zagrebu te Orkestra Hrvatske ratne mornarice i Klape HRM „Sv. Juraj“ sa sjedištem u Splitu. Pored obavljanja protokolarno-ceremonijalnih zadaća koje predstavljaju okosnicu djelovanja, orkestar je razvio opsežnu koncertnu djelatnost širom Hrvatske i u Europi. Najveći dio repertoara čine originalne skladbe za puhače, hrvatske praizvedbe djela svjetske glazbene baštine, djela suvremenih skladatelja i praizvedbe hrvatskih autora. Klapa njeguje klapski glazbeni izričaj, a neke njihove obrade pjesama postale su pravi hitovi.

U sklopu orkestra djeluje i niz komornih sastava različite vrste koji su sposobni svirati sve glazbene vrste i stilove od klasike, jazza do revijske glazbe. Orkestar nastavlja dugu tradiciju vojnih orkestara na ovim prostorima, a ujedno služi i kao pomoć i poticaj mnogim amaterskim puhačkim orkestrima kojih u Republici Hrvatskoj ima preko 200. Orkestrom su ravnali i s njima nastupali mnogi poznati djelatni i gostujući dirigenti i glazbenici.  Osim koncerata u glazbenim sezonama, Orkestar je nastupao na festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu i dobitnik je nekoliko glazbenih nagrada.

Od 2008. orkestar djeluje u sastavu Zapovjedništva za potporu. Trenutno pod vodstvom zapovjednika i dirigenta pukovnika Miroslava Vukovojca-Dugana, djelovanje orkestra obilježava bogata koncertna aktivnost uz veliku angažiranost na protokolarnim, ceremonijalnim i ostalim zadaćama u okviru Oružanih snaga Republike Hrvatske.
[nggallery id=2268]