Svečana prisega commandosa u vojarni u Udbini |Foto: MORH/ T. Brandt

Svečana prisega commandosa u vojarni u Udbini

Samopouzdanje koje ste stekli koristite za savladavanje osobnih i profesionalnih izazova, ali nikad za uzdizanje iznad drugih, jer u poniznosti leži vaša snaga, poručuje zapovjednik ZSS-a

U vojarni “Josip Jović” u Udbini u srijedu 27. srpnja 2022., u večernjim satima, održana je svečanost završetka Temeljne obuke za specijalna djelovanja Zapovjedništva specijalnih snaga Hrvatske vojske.

Pripadnici koji su uspješno završili obuku, uz svjetlost baklji izrekli su commando molitvu, nakon čega su im uručene diplome, zelene beretke i commando znak, čime je elitno društvo specijalnih snaga dobilo pojačanje.

Svečanosti commando prisege nazočili su načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadir Ivan Miloš, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Dražen Ressler te bivši zapovjednici i pripadnici specijalnih postrojbi.

Na uspješno završenoj obuci novim commandosima čestitao je načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj koji je rekao kako će njihove vještine i sposobnosti pridonijeti u najsloženijim zadaćama.

“Takve vještine nose veliku odgovornost i morate ih koristiti u skladu sa zakonima i propisima, u skladu s interesima i ciljevima Republike Hrvatske. Specijalne snage bile su potrebne uvijek i bit će potrebne i dalje. Želim vam uspješnu karijeru i ostanite Domovini uvijek vjerni”, rekao je admiral Hranj.
“Svi koji su uspješno završili obuku, pokazali su spremost prihvatiti ovaj poziv i dužnost kao način života”, rekao je zapovjednik ZSS-a brigadir Ivan Miloš i čestitao instruktorima ZSS-a za njihov trud i predanost da prepoznaju osobine i potencijal budućih specijalaca.

“Želim vjerovati da ste dali dublji smisao ovoj požrtvovnosti i odricanju jer će vas to u budućnosti sigurno voditi. Samopouzdanje koj ste stekli koristite za savladavanje osobnih i profesionalnih izazova, ali nikad za uzdizanje iznad drugih, jer u poniznosti leži vaša snaga”, zaključio je zapovjednik ZSS-a zaželjevši novim commandosima dobrodošlicu u postrojbu.

Nakon selekcije pripadnici na Temeljnoj obuci za specijalna djelovanja prolaze individualno osposobljavanje kroz temeljne i napredne vještne, obuku preživljavanja i temeljnu padobransku obuku. Slijedi obuka za djelovanje u timovima, a potom i Commando obuka, koja je finalni i najzahtjevniji dio Temeljne obuke za specijalna djelovanja i obuhvaća obuku u ekstremnim uvjetima.

Prije održane svečanosti u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini održana je misa zadušnica za poginulog  Josipa Briškog koju je predvodio vlč. Ivan Blaževac.

Svečana prisega commandosa u vojarni u UdbiniSvečana prisega commandosa u vojarni u UdbiniSvečana prisega commandosa u vojarni u UdbiniSvečana prisega commandosa u vojarni u UdbiniSvečana prisega commandosa u vojarni u UdbiniSvečana prisega commandosa u vojarni u UdbiniSvečana prisega commandosa u vojarni u UdbiniSvečana prisega commandosa u vojarni u UdbiniSvečana prisega commandosa u vojarni u UdbiniSvečana prisega commandosa u vojarni u UdbiniSvečana prisega commandosa u vojarni u Udbini