Svečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u Afganistanu | Foto: MORH / T. Brandt

Svečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u Afganistanu

Kad se bude analizirao doprinos očuvanju i izgradnji mira u Afganistanu, uvjeren sam kako će biti zapisano da je Hrvatska vojska dala nemjerljiv doprinos, poručuje ministar obrane

U vojarni 91. krila  Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Pukovnik Marko Živković” na Plesu u utorak, 15. rujna 2020. godine održan je svečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije potpore miru Resolute Support u Afganistanu.

Svečanom dočeku nazočio je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske i predsjednik RH Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima te vojni izaslanici u Republici Hrvatskoj Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore te predstavnici veleposlanstava SAD, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

U ovoj prigodi, predsjednik Milanović zaželio je pripadnicima Hrvatske vojske dobrodošlicu u domovinu istaknuvši pritom kako su još jednom dokazali izvrsnost, profesionalizam i spremnost hrvatskog vojnika te kako je povratkom 12. hrvatskog kontingenta završeno sudjelovanje Hrvatske vojske u misiji Resolute Support u Afganistanu.

Ministar Banožić rekao je kako je od 2003. godine pa sve do danas, preko pet i pol tisuća hrvatskih vojnika sudjelovalo u misiji u Afganistanu.

“A kada netko bude analizirao naš doprinos očuvanju i izgradnji mira u toj ratom napaćenoj zemlji, onda sam uvjeren kako će biti zapisano da je Republika Hrvatska i Hrvatska vojska dala nemjerljiv doprinos”, poruka je ministra obrane.

Admiral Hranj kazao je kako su hrvatski vojnici ovom misijom još jednom dokazali kako su dostojni nasljednici hrabrih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

“Još ste jednom potvrdili da pripadamo zajednici profesionalnih i obučenih vojski na čiju potporu naši građani, saveznici i partneri mogu uvijek računati”, poručuje admiral Hranj.

Zapovjednik 12. HRVCON-a brigadir Ivica Matanović priznaje kako je sudjelovanje u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu na njega ostavilo dubok trag, obzirom da je ovo kraj misije u kojoj su pripadnici Oružanih snaga RH dali najkonkretniji doprinos jačanju stabilnosti i sigurnosti u svijetu.

Časnička namjesnica Graciela Špiljak ispričala je kako je ova misija bila izvrsna prigoda za razmjenu iskustava s kolegama stranih oružanih snaga.

“Posebno zahvaljujem svojoj obitelji koja mi je bila ogromna podrška svih ovih mjeseci jer bez njih moje sudjelovanje u misiji ne bi bilo moguće”, kazala je Špiljak.

Oružane snage RH u Afganistanu

Pripadnici Hrvatske vojske od 2003. godine sudjeluju u Afganistanu. Operacija ISAF od 1. siječnja 2015. godine prelazi u misiju potpore miru Resolute Support.

Pripadnici Hrvatske vojske sudjeluju u misiji potpore miru Resolute Support od 1. siječnja 2015. godine, kada su po završetku mirovne operacije ISAF (International Security Assistance Force) krajem 2014. godine zemlje članice NATO-a, zajedno s partnerskim zemljama, nastavile svoj doprinos u Afganistanu davati kroz misiju potpore miru Resolute Support.

U misiji Resolute Support zaključno s 11. HRVCON-om, sudjelovalo je 1157 pripadnika Hrvatske vojske, od čega je 76 žena.

Od početka sudjelovanja pripadnika Hrvatske vojske u Afganistanu, u operaciji ISAF (International Security Assistance Force), 28. veljače 2003. godine, kada je u operaciju upućen vod Vojne policije te nastavka sudjelovanja u misiji potpore miru Resolute Support, od 1. siječnja 2015. godine, sudjelovalo je 5 722 pripadnika Hrvatske vojske, od kojih je 238 žena.

Svečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u AfganistanuSvečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u Afganistanu