Svečano obilježavanje 25. obljetnice VRO Oluja u Kninu

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 25. obljetnica VRO Oluja obilježit će se 4. i 5. kolovoza 2020. u Kninu

Svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja održat će se u utorak, 4. i srijedu, 5. kolovoza 2020. godine u Kninu.

Pozivamo predstavnike medija koji su zainteresirani za praćenje svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice VRO Oluja u Kninu da svoje prijave za akreditacije obavezno dostave na e-mail MORH-a infor@morh.hr, najkasnije do ponedjeljka, 3. kolovoza 2020. do 9,00 sati.

U prijavi, uz ime i prezime, naziv medija, status (novinar, fotograf, snimatelj), kontakt telefon i e-mail, treba obavezno biti naznačeno i koji dio svečanosti se planira pratiti. (4.8. 19,00 završna svečanost obuke; 4.8. 20,00 prijem ratnih zapovjednika; 5.8. svečanost na Trgu Dr. Ante Starčevića)

Napomena: Zbog epidemioloških mjera i ograničenog prostora na svim lokacijama, molimo da svaka medijska kuća za praćenje programa za svaku lokaciju akreditira maksimalno dvije osobe. Akreditirane osobe moći će pratiti program isključivo na lokaciji za koju je poslana prijava.

Predstavnici medija koji se prijave, akreditacije će moći preuzeti na parkiralištu kod Autobusnog kolodvora u Kninu, Don Mihovila Pavlinovića 7:

 • u utorak, 4. kolovoza 2020. od 8,00 do 12,00 sati te od 16,30 do 19,00 sati
 • u srijedu, 5. kolovoza 2020. od 8,00 do 8,45 sati.

Akreditirani predstavnici medija koji žele pratiti svečanost završetka obuke 2. naraštaja za razvoj vođa “Marko Babić” koja će se održati u utorak, 4. kolovoza na Kninskoj tvrđavi, s početkom u 19,00 sati na ulaz u Kninsku tvrđavu trebaju doći najkasnije do 18,30 sati ili na Autobusni kolodvor u Kninu, Don Mihovila Pavlinovića 7, najkasnije do 18,15 sati odakle će biti organiziran prijevoz.

Akreditirani predstavnici medija koji žele pratiti prijem ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata u utorak, 4. kolovoza na Kninskoj tvrđavi s početkom u 20,00 sati, na plato ispred Kninske tvrđave trebaju doći najkasnije do 19,15 sati zbog obaveznog sigurnosnog pregleda ili na Autobusni kolodvor u Kninu, Don Mihovila Pavlinovića 7, najkasnije do 19,00 sati odakle će biti organiziran prijevoz.

Također, predstavnici medija koji žele pratiti središnju svečanost, u srijedu, 5. kolovoza na Trgu Dr. Ante Starčevića trebaju doći na Autobusni kolodvor u Kninu, Don Mihovila Pavlinovića 7, najkasnije do 8,45 sati, gdje će biti organiziran obavezan sigurnosni pregled te pratnja do osiguranog prostora za medije.

U nastavku dostavljamo preliminarni raspored događanja:

PRELIMINARNI PROGRAM

Knin, 4. i 5. kolovoza 2019.

Utorak, 4. kolovoza 2020.

18:00 Završna svečanost obuke za razvoj vođa „Marko Babić“ (Kninska tvrđava)

20:00-21:30 Prijem ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata (Kninska tvrđava)

Srijeda, 5. kolovoza 2020.

7:00 Budnica ulicama grada Knina, Orkestar OSRH

9:40 Ceremonija dočeka Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH (Trg Dr. Ante Starčevića)

PROGRAM NA KNINSKOJ TVRĐAVI

Zbog epidemioloških mjera, na Kninskoj tvrđavi nalaze se samo sudionici programa. Svi uzvanici program s Kninske tvrđave prate preko video-zida smještenog na Trgu Dr. Ante Starčevića.

9:43-10:15

 • zvonjava Kninskih crkvenih zvona kojom se simbolično obilježava ulazak pripadnika HV-a u Grad Knin tijekom VRO Oluja
 • podizanje zastave Republike Hrvatske na Kninskoj tvrđavi
 • čitanje povjesnice VRO Oluja
 • ispaljivanje 25 počasnih plotuna
 • čitanje imena poginulih i nestalih pripadnika u VRO Oluja
 • minuta šutnja
 • prelet borbenog zrakoplova MiG 21

PROGRAM NA TRGU DR. ANTE STARČEVIĆA

10:15-11:30

 • polaganje vijenca i paljenje svijeća na spomenik hrvatske pobjede “Oluja 95”
 • polaganje 25 crvenih ruža na spomenik hrvatske pobjede “Oluja 95” u spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje u VRO Oluja
 • molitva odrješenja koju predvodi vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan
 • prigodna obraćanja
 • prigodni program Akrobatske grupe „Krila Oluje“

11:30 Sveta misa za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta koju predvodi mons. Marin Barišić, Splitsko-makarski nadbiskup

20:00 Svečani koncert na Kninskoj tvrđavi (bez uzvanika i publike, uz prijenos HRT)

 • Koncert će održati Orkestar Hrvatske ratne mornarice i Klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice.
 • Tonći Ćićerić ravnat će orkestrom, a na koncertu će nastupiti solisti Barbara Suhodolčan i Marko Pecotić.

21:30 Vatromet