Svečano otvorena 7. izložba ASDA u Zadru s više od 200 izlagača | Foto: MORH/ F. Klen

Svečano otvorena 7. izložba ASDA u Zadru s više od 200 izlagača

Jačanje hrvatskih tvrtki i potpora koju im pružamo pomažući im da izlažu svoje proizvode uz relevantne međunarodne partnere, od iznimne je važnosti, poručuje Banožić

U sportskoj dvorani “Krešimir Ćosić” u Zadru je u srijedu 3. svibnja 2023., svečano otvorena Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference – ASDA 2023).

Organizator izložbe je tvrtka TNT Productions, uz pokroviteljstvo Vlade Republike Hrvatske i potporu Ministarstva obrane RH. Pred predstavnicima više od 200 izlagača naoružanja i vojne opreme iz 30 zemalja, te stranim državnim i vojnim izaslanstvima, 7. izložbu ASDA službeno je otvorio izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane RH Mario Banožić.

U prigodnom obraćanju, ministar Banožić istaknuo je da mu je drago što se ASDA održava u Zadru, gradu u kojem se nalaze značajne postrojbe Hrvatske vojske, koje su s vremenom postale jedan od njegovih prepoznatljivih simbola. Posebnu zahvalu uputio je partneru i organizatoru, tvrtki TNT Productions LLC, koja je ponovo prepoznala kvalitetu hrvatskih proizvođača vojne opreme i stvorila ovu izložbu.

“Smatramo kako je jačanje hrvatskih tvrtki i potpora koju im pružamo pomažući im da izlažu svoje proizvode uz relevantne međunarodne partnere, od iznimne važnosti za dugoročni razvoj hrvatske obrambene industrije.

Uistinu smo ponosni što iz godine u godinu, između ostalog i na samoj ASDA-i, svjedočimo sve izraženijoj inovativnosti i izvrsnosti proizvoda hrvatske obrambene industrije”, zaključio je ministar.

Predstavnik organizatora izložbe tvrtke TNT Productions Justin Webb rekao je da organizacija međunarodne izložbe poput ASDA-e zahtijeva jako puno posla, pa je želio zahvaliti svima koji su joj pružili potporu. Prije svega, to su Vlada RH i MORH bez čije važne, svesrdne i stalne potpore organizacija ne bi bila moguća.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić i župan Zadarske županije Božidar Longin poželjeli su dobrodošlicu izlagačima i drugim gostima te zahvalili na povjerenju koje im je pruženo zajedno s domaćinstvom ASDA-e.

Nakon svečanog otvaranja, izaslanstva i gosti obišli su izložbeni prostor u dvorani “Krešimir Ćosić”. Izrazivši zadovoljstvo viđenim, ministar obrane Banožić istaknuo je da je ovogodišnja ASDA još jedna potvrda kako je riječ o najvećoj izložbi vojne opreme i naoružanja na ovim prostorima koja je postala uistinu respektabilan međunarodni vojni događaj.

Komentirajući veliki odziv domaćih izlagača ministar je rekao da su Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane prepoznali hrvatsku obrambenu industriju kao generatora gospodarskog razvoja i promotora vrhunskih hrvatskih proizvoda.

“Ulaganje u obranu nije trošak i zato više nećemo dozvoliti da se u bilo kojem trenutku ponove negativni trendovi, odnosno vremena u kojima se išlo na smanjenje obrambenog proračuna te išlo na štetu materijalnih prava hrvatskih vojnikinja i vojnika. Sudjelovanje hrvatske obrambene industrije u procesu modernizacije HV-a, koji je posebno izazovan obzirom na trenutnu sigurnosnu situaciju i rat u Ukrajini, ključno je stvaranje onih dodanih vrijednosti kojima svi težimo”, zaključio je ministar.

Načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj rekao je da je ASDA jedna od najvećih izložbi takvog tipa u našem dijelu svijeta. Ona je prilika da se predstavnici oružanih snaga i vojne industrije nađu na jednom prostoru i razgovaraju o temama od zajedničkog interesa. “Najbitnije je da se Hrvatska vojna industrija prikaže u najboljem svjetlu na zahtjevnom tržištu”, rekao je admiral Hranj.

Između ostalih, programu prvog dana ASDA-e nazočili su i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Bačić, ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, ministar obrane Republike Irak Thabet Mohammad Al-Abbasi, ministar obrane Republike Kosovo Armend Mehaj, načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj, predstavnici organizatora izložbe, Vlade RH i drugih državnih institucija, lokalne i područne samouprave, vlada te oružanih snaga zemalja članica NATO-a i partnera, predstavnici znanstvenih, sveučilišnih i gospodarskih institucija i drugi. Izložba traje od 3. do 5. svibnja 2023.

Svečano otvorena 7. izložba ASDA u Zadru s više od 200 izlagačaSvečano otvorena 7. izložba ASDA u Zadru s više od 200 izlagačaSvečano otvorena 7. izložba ASDA u Zadru s više od 200 izlagačaSvečano otvorena 7. izložba ASDA u Zadru s više od 200 izlagačaSvečano otvorena 7. izložba ASDA u Zadru s više od 200 izlagačaSvečano otvorena 7. izložba ASDA u Zadru s više od 200 izlagačaSvečano otvorena 7. izložba ASDA u Zadru s više od 200 izlagačaSvečano otvorena 7. izložba ASDA u Zadru s više od 200 izlagačaSvečano otvorena 7. izložba ASDA u Zadru s više od 200 izlagačaSvečano otvorena 7. izložba ASDA u Zadru s više od 200 izlagačaSvečano otvorena 7. izložba ASDA u Zadru s više od 200 izlagačaSvečano otvorena 7. izložba ASDA u Zadru s više od 200 izlagačaSvečano otvorena 7. izložba ASDA u Zadru s više od 200 izlagača