Foto: MORH / T. Brandt

Svečano otvorena vojarna “116. brigade HV” u Pločama

U Pločama je u petak, 14. rujna 2018., održano svečano otvaranje vojarne “116. brigade Hrvatske vojske” i postrojavanje Satnije mornaričko-desantnog pješaštva

U sklopu obilježavanja 27. obljetnice Hrvatske ratne mornarice, a na inicijativu potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i uz potporu Vlade Republike Hrvatske, u Pločama je u petak, 14. rujna 2018., održano svečano otvaranje vojarne “116. brigade Hrvatske vojske” i postrojavanje Satnije mornaričko-desantnog pješaštva, koja će biti smještena u vojarni.

Tom prigodom, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatske ratne moranrice komodor Ivo Raffanelli, uručili su pripadnicima Satnije mornaričko-desantnog pješaštva beretke kao simbol pripadnosti postrojbi.

Na početku svečanosti, kojoj su nazočili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, brojni predstavnici MORH-a i OS RH, kao i bivši pripadnici 116. brigade, otkrivena je ploča s natpisom novoimenovane vojarne koju su, uz njezina prvog zapovjednika brigadnog generala u miru Nedjeljka Obradovića, otkrili i njegovi nasljednici brigadni general Ivan Beneta te brigadir Joško Dragović. Zatim je vojarnu blagoslovio blagoslovio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

U svom obraćanju predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila je pripadnicima HRM-a na doprinosu u Domovinskom ratu te istaknula važnost povratka Hrvatske vojske u Ploče, značajnu luku čija će važnost u budućnosti biti sve veća. “Činom povratka Hrvatske vojske na ovo područje ispravljena je pogrešna odluka o njezinom preseljenju jer su Ploče za HRM gravitacijsko središte, a njezinim povratkom također će i Grad Ploče prosperirati u gospodarskom, ekonomskom i demografskom smislu”, naglasila je Predsjednica podsjetivši kako je zajedništvo u Domovinskom ratu bilo temelj uspjeha u stvaranju Hrvatske države te kako nam je to jedinstvo potrebno i danas.

Ministar Krstičević naglasio je kako imenovanjem vojarne po legendarnoj 116. brigadi Hrvatske vojske odajemo počast i zahvalnost svim pripadnicima te brigade koji su dali ogroman doprinos u obrani naše Domovine. “Hrvatska vojska se vraća u gradove, ponovno je u Sinju, Vukovaru i Pločama, a očekuje nas i povratak u Varaždin i Pulu. Taj novi operativni raspored omogućuje nam pravodobnu reakciju na potencijalne sigurnosne izazove, prijetnje i rizike, kao i djelovanje u uvjetima pomoći stanovništvu i civilnim institucijama”, rekao je ministar Krstičević poručivši: “Satnija mornaričko-desantnog pješaštva i vojarna 116. brigade Hrvatske vojske izvor su novih sposobnosti Hrvatske ratne mornarice, a sustavnim ulaganjem u modernizaciju i opremanje Hrvatske ratne mornarice zadržali smo prisutnost na Jadranskom moru.”

Ministar Krstičević također je čestitao pripadnicima novoustrojene Satnije mornaričko-desantnog pješaštva na dodjeli beretki istaknuvši: “Svečanim činom dodjele beretki u vojarni 116. brigade Hrvatske vojske postali ste dio obitelji Hrvatske ratne mornarice i nasljednici slavne hrvatske pomorske tradicije, tradicije očuvane i u najtežim danima Domovinskog rata”.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general Šundov posebno je pozdravio hrvatske branitelje pripadnike 116. brigade HV-a čije će ime nositi ova vojarna na čelu s prvim zapovjednikom brigadnim generalom Nedjeljkom Obradovićem, kao i članove obitelji poginulih, umrlih i nestalih pripadnika Domovinskog rata. “Imenovanje vojarni imenima naših brigada je mali, ali značajan čin kojim Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga žele odati počast svim pripadnicima brigada i svim hrabrim braniteljima, ali i ostaviti trajan podsjetnik na doba stvaranje slobodne i neovisne Hrvatske u kojem su oni sudjelovali i ostavili svoj neizbrisiv trag”, rekao je general Šundov dodavši kako ovaj čin imenovanja vojarne, ostaje trajan spomen na ratnu brigadu Hrvatske vojske koja će vječno biti upisana u hrvatsku povijest.

O ustrojavanju Satnije mornaričko-desantnog pješaštva govorio je zapovjednik HRM-a komodor Raffanelli  istaknuvši kako je ustrojavanje Satnije mornaričko-desantnog pješaštva odgovor na sigurnosne izazove, a obnovljena je i sposobnost Hrvatske ratne mornarice koja je ugašena prije osamnaest godina. “Snage Satnije mornaričko-desantnog pješaštva pružat će odgovor na sigurnosne izazove, te će biti potpora civilnim institucijama i stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda i tehničko-tehnoloških nesreća, te u operacijama traganja i spašavanja na moru, obalnom rubu i otocima”, rekao je komodor Raffanelli. Također, podsjetio je da je za vrijeme Domovinskog rata nositelj ove sposobnosti, do njenog gašenja, bila 53. bojna MDP-a koja je sudjelovala u svim operacijama juga Hrvatske i zadarskog područja.

U prigodnom obraćanju gradonačelnik grada Ploča Mišo Krstičević i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić izrazili su zadovoljstvo povratkom Hrvatske vojske na ovo područje, istaknuvši kako je ovo veliki dan za grad i županiju.

Svečano otvorena vojarna '116. brigade HV' u PločamaSvečano otvorena vojarna '116. brigade HV' u PločamaSvečano otvorena vojarna '116. brigade HV' u PločamaSvečano otvorena vojarna '116. brigade HV' u PločamaSvečano otvorena vojarna '116. brigade HV' u PločamaSvečano otvorena vojarna '116. brigade HV' u PločamaSvečano otvorena vojarna '116. brigade HV' u PločamaSvečano otvorena vojarna '116. brigade HV' u PločamaSvečano otvorena vojarna '116. brigade HV' u PločamaSvečano otvorena vojarna '116. brigade HV' u PločamaSvečano otvorena vojarna '116. brigade HV' u PločamaSvečano otvorena vojarna '116. brigade HV' u PločamaSvečano otvorena vojarna '116. brigade HV' u PločamaSvečano otvorena vojarna '116. brigade HV' u PločamaSvečano otvorena vojarna '116. brigade HV' u PločamaSvečano otvorena vojarna '116. brigade HV' u PločamaSvečano otvorena vojarna '116. brigade HV' u PločamaSvečano otvorena vojarna '116. brigade HV' u PločamaSvečano otvorena vojarna '116. brigade HV' u PločamaSvečano otvorena vojarna '116. brigade HV' u Pločama