Svečanost primopredaje doniranih motornih vozila Hrvatskoj vojsci | Foto: MORH/ M. Čobanović

Svečanost donacije motornih vozila Hrvatskoj vojsci

Hrvatskoj vojsci donirana tri zapovjedna i dva oklopna terenska motorna vozila Jeep J8

U vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu, u četvrtak 7. srpnja 2022. godine održana je svečanost povodom donacije Hrvatskoj vojsci tri zapovjedna i dva oklopna terenska motorna vozila Jeep J8 i pričuvne opreme.

Vlada SAD-a vozila je donirala u sklopu programa Global Peacekeeping Operations Initiative (GPOI).

Svečanosti su nazočili izaslanik ministra obrane Republike Hrvatske i načelnik Sektora za međunarodnu sigurnost i obrambenu suradnju Goran Grošinić, zamjenica otpravnika poslova Veleposlanstva SAD-a u RH Amy Davison, načelnica Uprave za planiranje Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadna generalica Gordana Garašić, načelnik Američkog ureda za obrambenu suradnju pukovnik Brian Devlin i drugi.

“Zahvaljujući potpori koju je osigurala Vlada Sjedinjenih Američkih Država, sposobnosti naših Oružanih snaga podignute su na višu razinu. Ono što je i važnije od materijalne pomoći je poruka zajedništva, iskaz savezništva Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske, kako unazad 30 godina hrvatske samostalnosti tako i sada u ovim složenim i izmijenjenim geopolitičkim okolnostima”, rekao je Goran Grošinić i naglasio kako vjeruje da će se suradnja Hrvatske i SAD-a nastaviti i produbiti u svim segmentima.

Amy Davison je naglasila kako ova donacija znači puno više od same isporuke opreme te potvrđuje trajno partnerstvo između SAD-a i Hrvatske, odnosno učvršćuje položaj Hrvatske kao regionalnog lidera.

Od 2008. godine Sjedinjene Američke Države kroz program Global Peacekeeping Operations Initiative (GPOI) pridonose razvoju operativnih sposobnosti za operacije potpore miru. Republika Hrvatska do sada je zaprimila donacije u vrijednosti gotovo 9,4 milijuna američkih dolara. Posljednja donacija osim motornih vozila uključuje i izgradnju stajanke za helikoptere u vojarni “Pk. Mirko Vukušić” Zemunik Donji.

Svečanost primopredaje doniranih motornih vozila Hrvatskoj vojsciSvečanost primopredaje doniranih motornih vozila Hrvatskoj vojsciSvečanost primopredaje doniranih motornih vozila Hrvatskoj vojsci