Testiranje vojnika HRZ-a za upućivanje na Izobrazbu za razvoj vođa

Foto: HRZ / L. Parlov

Testiranje vojnika HRZ-a za upućivanje na Izobrazbu za razvoj vođa

U Središtu za obuku „Rudolf Perešin“ Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku u četvrtak, 5. rujna 2019. provedeno je testiranje vojnika HRZ-a za upućivanje na Izobrazbu za razvoj vođa

U Središtu za obuku „Rudolf Perešin“ Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku u četvrtak, 5. rujna 2019. provedeno je testiranje vojnika HRZ-a za upućivanje na Izobrazbu za razvoj vođa, što je ujedno prva razina slijedno-rastuće dočasničke izobrazbe te uvjet za dobivanje prvog dočasničkog čina.

Na testiranju je bilo 24 vojnika iz svih postrojbi HRZ-a specijalnosti zrakoplovi i motori (ZIM), instrumenti, radari i elektrouređaji (IRE), zrakoplovno naoružanje (ZN), radarski sustavi,  opće specijalnosti prometne službe te roda veze i roda pješaštva.

Provjeravala su se opća vojna znanja, temeljne vojne vještine, specijalistička vojna znanja i vještine te tjelesna spremnost. Da bi ispunili uvjete za upućivanje na Izobrazbu za razvoj vođa, vojnici su morali zadovoljiti u svim područjima iz kojih su testirani, a na Izobrazbu za razvoj vođa koja je izuzetno zahtjevna, mogu ići samo vojnici i vojnikinje koji na testiranjima ostvare najbolje rezultate.

Pozdravljajući kandidate prva dočasnica Središta za obuku HRZ-a stožerna narednica Nevena Ramić  istaknula je važnost uspješnog testiranja jer je ono preduvjet  kako bi vojnici svoju vojnu karijeru nastavili kao dočasnici.

Prvi dočasnik HRZ-a časnički namjesnik Robert Tramišak svim je vojnicima poželio uspjeh u njihovim vojnim karijerama kazavši kako je Izobrazba za razvoj vođa izuzetno zahtjevna, ali postati dočasnik, postati vođa samo po sebi je motivirajuće. Pripadnici koji uspješno prođu Izobrazbu za razvoj vođa dobit će čin skupnika koji je temelj za njihov daljnji profesionalni razvoj te će steći kompetencije za obnašanje prvih dočasničkih dužnosti. „Nakon toga ih također čeka naporan rad, neprekidno učenje i usavršavanje, stjecanje novih znanja i vještina, a za što treba biti visokomotiviran, profesionalan i spreman u svakom trenutku odgovoriti na sve izazove koji će ih očekivati u njihovoj profesionalnoj karijeri. Biti dočasnik i voditi vojnike nije nimalo lak posao. Siguran sam da će, kao što su bili dobri vojnici, jednako uspješno i profesionalno raditi i kad postanu dočasnici HRZ-a“, istaknuo je časnički namjesnik Robert Tramišak.