Foto: HRZ / M. karačić

Tijekom cijele noći angažirani i zrakoplovni tehničari HRZ-a

Uz letačke protupožarne posade iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) koje su u subotu 11. kolovoza 2018. na požarištu kod Omiša ostvarile oko 28 sati naleta i izbacile oko 340 vodenih bombi, veliki trud ulažu i zrakoplovni tehničari svih specijalnosti kako bi pripremili protupožarne avione za akcije gašenja požara.

Pregledi i priprema aviona trenutno se odvijaju na dvije lokacije, u vojarnii „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, te u Zračnoj luci u Splitu, a za dostavu potrebnih dijelova iz Zrakoplovno-tehničkog centra iz Velike Gorice koristi se helikopter BELL-206 B kako bi na najbrži način bila osigurana logistička potpora.

Glavni inženjer tehnike u 93. zrakoplovnoj bazi pukovnik Marin Žunić istaknuo je kako su tehničari vrsni stručnjaci i u vrlo kratkom roku osposobljavaju i pripremaju sve raspoložive avione za gašenje požara. “Tijekom jučerašnjeg dana bila su velika naprezanja i ljudstva i tehnike te se od sinoć praktički nije ni stalo kako bi od jutra bili spremni za nove zadaće.”, naveo je pukovnik Žunić.

Zapovjednik Satnije zrakoplovno-tehničkog održavanja u Protupožarnoj eskadrili satnik Ante Vuksan-Ćusa rekao je kako zrakoplovni tehničari zaslužuju sve pohvale i priznanje za trud i napore u održavanju visokog stupnja ispravnosti za letačke zadaće gašenja požara. “Na svim avionima koji su jučer bili angažirani na požaru kod Omiša napravili smo predviđene poslijeletne preglede i sve ono što je nužno kako bi bili spremni za provedbu novih zadaća.”, iznio je satnik Vuksan-Čusa.