Foto: Arhiva MORH/ HRZ i PZO

Tijekom novogodišnjih praznika HRZ i PZO prevezao pet pacijenata

Od 1. siječnja do 31. prosinca 2017. godine posade 91. zrakoplovne baze na Krku i posade 93. ZB u Divuljama prevezle su 863 pacijenta

Tijekom produženog novogodišnjeg vikenda, od 30. prosinca 2017. godine do 2. siječnja 2018. godine, helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) prevezeno je pet pacijenata čije su zdravstvene indikacije zahtijevale hitan zračni medicinski prijevoz.

Posade 91. zrakoplovne baze stacionirane u zračnoj luci Rijeka na otoku Krku prevezle su u subotu, 30. prosinca dva pacijenta s otoka Raba te jednog s otoka Lošinja, u nedjelju jednog pacijenta s Lošinja te prvog dana 2018. Godine, jednog pacijenta s otoka Raba. Svi pacijenti prevezeni su do helidroma Delta u Rijeci gdje ih je preuzelo medicinsko osoblje Centra za hitnu medicinu KBC Rijeka.

Temeljem Sporazuma o suradnji u provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza u Republici Hrvatskoj, sklopljenog između Ministarstva obrane i Ministarstva zdravstva, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana za potrebe hitnog zračnog medicinskog prijevoza stacionira s po jednim helikopterom u 24-satnom dežurstvu u vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama (Split) te u Zračnoj luci Rijeka na otoku Krku.

Na otoku Krku Oružane snage RH osiguravaju i vojni medicinski tim za pratnju i liječenje pacijenata tijekom leta, dok medicinsko osoblje na lokaciji u Divuljama osigurava Ministarstvo zdravstva.

Od 1. siječnja do 31. prosinca 2017. posade 91. zrakoplovne baze stacionirane na Krku  i posade 93. zrakoplovne baze stacionirane u Divuljama prevezle su 863 pacijenta i 1573 osoba u pratnji za što je utrošeno nešto više od 795 sati leta.