Tim HRVCON-a treći u “komando hodnji”

Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja ovih je dana u misiji ISAF, u kampu Mike Spann na sjeveru Afganistana organizirana «komando hodnja» u kojoj su uz pripadnike 17. hrvatskog kontingenta, sudjelovali i pripadnici postrojbi Sjedinjenih Američkih Država, Republike Njemačke te Kraljevine Švedske

Četrdesetak natjecatelja podijeljenih u nacionalne timove po tri ili pet osoba, s uspjehom je prošlo 8 kilometara dugu hodnju unutar jednog sata, pri čemu je svaki sudionik bio obvezan na nošenje dodatnog opterećenja od 20 kilograma što uključuje osobno naoružanje te borbeni ranac sa ostalom opremom.

Jedan hrvatski tim, od ukupno dva, zauzeo je treće mjesto s minimalnim zaostatkom u odnosu na prvo i drugo plasirane, a pobjednik komando hodnje sa najboljim rezultatom bio je tim pripadnika Američke ratne mornarice, kao jedan od ukupno pet američkih timova.

“Komando hodnja” jedan je od najzahtjevnijih testova tjelesne spremnosti i izdržljivosti, a zadana norma temelji se na zamišljenoj taktičkoj situaciji u borbenim uvjetima. Naime, nakon obavljene zadaće unutar protivničkog zaleđa, izvidničko-diverzantska postrojba mora unutar sat vremena prijeći 8 kilometara kako bi izbjegla okruženje i zarobljavanje.

Smatra se kako je prosječno dobro obučenom i opremljenom protivniku potrebno upravo oko sat vremena da “zatvori” prostor promjera 8 kilometara.

Poradi svoje izuzetne zahtjevnosti “komando hodnje” u svim oružanim snagama smatraju se jednim od najvećih izazova te na njima u pravilu sudjeluju samo najspremniji i najsposobniji pripadnici oružanih snaga.

Tim HRVCON-a treći u 'komando hodnji'Tim HRVCON-a treći u 'komando hodnji'Tim HRVCON-a treći u 'komando hodnji'Tim HRVCON-a treći u 'komando hodnji'Tim HRVCON-a treći u 'komando hodnji'Tim HRVCON-a treći u 'komando hodnji'Tim HRVCON-a treći u 'komando hodnji'Tim HRVCON-a treći u 'komando hodnji'Tim HRVCON-a treći u 'komando hodnji'Tim HRVCON-a treći u 'komando hodnji'Tim HRVCON-a treći u 'komando hodnji'Tim HRVCON-a treći u 'komando hodnji'Tim HRVCON-a treći u 'komando hodnji'Tim HRVCON-a treći u 'komando hodnji'Tim HRVCON-a treći u 'komando hodnji'