Tim protuminskih ronitelja Flote Hrvatske ratne mornarice od rujna će biti u sastavu Stalne NATO skupine protuminskih snaga | Foto: HRM

Tim protuminskih ronitelja HRM-a u aktivnostima SNMCMG-2

Tim protuminskih ronitelja Flote Hrvatske ratne mornarice od rujna će biti u sastavu Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2, SNMCMG-2), raspoređene u području Sredozemnog mora. HRM time potvrđuje deklarirane sposobnosti iz protuminskog ratovanja.

Na području operacije tim Flotile HRM-a provodit će protuminske mjere u lukama i pristaništima: detekciju, klasifikaciju, identifikaciju i uklanjanje (neutralizaciju) detektiranih morskih mina.

Članove tima pred odlazak na zadaću,u ponedjeljak, 30. kolovoza 2021., primio je zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli.

„Uvježbani ste, motivirani i dobro upućeni u zadaću i sve što bi ona mogla donijeti. Vaša znanja i sposobnosti pružaju osjećaj sigurnosti. No, nemojte se opuštati, nego uvijek vodite računa o sebi i drugima“, istaknuo je zapovjednik HRM-a.

U aktivnostima SNMCMG2 prvi tim HRM-a sudjelovao je od veljače do polovine svibnja ove godine.

Ronitelji drugog tima u talijanskoj luci La Spezia ukrcat će se na lovac mina Ratne mornarice Talijanske Republike u čijem će sastavu biti četiri mjeseca. Voditelj tima je stožerni narednik Goran Lišnjić.

Tim protuminskih ronitelja HRM-a u aktivnostima SNMCMG-2Tim protuminskih ronitelja HRM-a u aktivnostima SNMCMG-2Tim protuminskih ronitelja HRM-a u aktivnostima SNMCMG-2