Foto: Arhivska snimka MORH

Zračne snage HRZ i danas angažirana na gašenju požara

Avioni i helikopter iz sastava PP namjenski organiziranih snaga OS RH angažirani su na gašenju požara u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji

Tri protupožarna aviona, dva Canadaira CL-415 i jedan Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirani su u petak, 13. kolovoza 2021. na gašenju požara u mjestu Srijane u Splitsko- dalmatinskoj županiji.

Nakon gašenja požara u mjestu Srijani dva Canadaira CL-415 preusmjerena su na gašenje požara u mjesto Vrpolje u Šibensko-kninskoj županiji.

Tijekom poslijepodneva, na gašenju požara u mjestu Srijane u Splitsko- dalmatinskoj županiji dodatno je bio angažiran jedan helikopter Mi-8 MTV, nakon čega je preusmjeren na gašenje požara u mjestu Sirotković u istoj županiji. Također, tri aviona Canadaira CL-415 angažirana su na gašenju požara u mjestu Brusje na otoku Hvaru.

Od početka II. faze Protupožarne sezone 21. lipnja do 13. kolovoza 2021., zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH su sudjelovale u gašenju 63 požara i to: 26 u Šibenskoj-kninskoj, 19 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 13 u Zadarskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj i jedan u Primorsko-goranskoj županiji.

Pripadnici protupožarnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvršili su 48 protupožarnih izviđanja u županijama priobalja.

Na navedenim zadaćama, gašenju požara i protupožarnom izviđanju, izvršeno su 3.192 leta pri čemu je ostvareno 515:50:00 sati naleta, izbačeno je 14.415 tona vode, prevezeno 7,5 tona tereta, utrošeno je 3.068 litara pjenila i 306.162 litara goriva.

Tim besposadnih zrakoplovnih sustava angažiran je sedam puta i ostvario je osam letova s besposadnim zrakoplovnim sustavom “ORBITER 3” u trajanju od više od 19 i pol sati, a u cilju provedbe protupožarnih izviđanja i izviđanja opožarenih površina.

Od kopnenih snaga Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, 2. i 3. kolovoza 2021 angažirano je po 26 vojnika za gašenje požarišta kod Segeta Gornjeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji.