U Bruxellesu obilježena 15. obljetnica ulaska Republike Hrvatske u NATO savez| Foto: NATO

U Bruxellesu obilježena 15. obljetnica ulaska Republike Hrvatske u NATO savez

U okviru svečanosti organiziran je diplomatski prijem, izložbe fotografija te nastupi vojnih orkestara hrvatskih i albanskih oružanih snaga

U sjedištu Organizacije Sjevernoatlantskog ugovora (NATO) u Bruxellesu danas 12. travnja 2024. svečano je obilježena 15. godišnjica ulaska Republike Hrvatske i Republike Albanije u NATO savez.

S hrvatske strane, svečanost je održana na inicijativu i u organizaciji Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri NATO-u, uz organizacijsku potporu Ministarstva obrane, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Oružanih snaga Republike Hrvatske. U okviru svečanosti organiziran je diplomatski prijem, izložbe fotografija te nastupi vojnih orkestara hrvatskih i albanskih oružanih snaga.

Između ostalih, svečanosti i prigodnom programu, nazočili su izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop, ministar obrane Albanije Niko Peleshi, predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a nizozemski admiral Rob Bauer, stalni predstavnik i veleposlanik RH pri NATO-u Mario Nobilo, vojni predstavnik RH pri NATO-u i EU-u general-pukovnik Boris Šerić, direktor Glavnog stožera OSRH general-bojnik Krešo Tuškan, diplomatski i vojni predstavnici savezničkih zemalja u NATO-u i mnogi drugi.

“Hrvatska je prošla težak put od osamostaljenja i obrane teritorijalne cjelovitosti od oružane agresije, do današnje odgovorne članice međunarodne zajednice i predanog saveznika s modernim Oružanim snagama”, istaknuo je državni tajnik Zdravko Jakop tijekom svečanosti.
Govoreći o obljetnici hrvatskog članstva u NATO-u, naglasio je da naša zemlja od samog početka nosi vrijednosti tog Saveza, načelo solidarnosti i izražavanja zajedništva.

“Hrvatska je odavno shvatila da se sigurnost i stabilnost zemlje ne brane na njezinim granicama, već da se s izazovima i prijetnjama treba suočiti tamo gdje oni nastaju”, zaključio je državni tajnik.

Ministar obrane Albanije Niko Peleshi govorio je o putu svoje zemlje prema članstvu i njezinom današnjem doprinosu NATO-u.

“Nema boljeg mjesta za proslavu obljetnice od sjedišta u Bruxellesu koji je srce Saveza”, dodao je ministar, uz zaključak da je NATO danas predstavlja potpuni štit za 32 zemlje članice i milijardu ljudi.

Posebnu pozornost na svečanosti privukla je izložba fotografija o Hrvatskoj vojsci u Agori, glavnoj zgradi NATO-ovog sjedišta. Izložba je postavljena u organizaciji Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a i sastoji se od 44 fotografije koje prikazuju povjesnicu i razvoj opremanja i modernizacije Hrvatske vojske od Domovinskog rata do danas.
Autor izložbe je Tomislav Brandt, dugogodišnji fotograf i urednik fotografije u vojnostručnom časopisu “Hrvatski vojnik”.

Druga hrvatska izložba, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, sadrži 10 fotografija koje prikazuju svjetionike i hrvatski krajolik.
Veliki pljesak uzvanika na svečanosti zaslužio je nastup Jazz orkestra Hrvatske vojske, koji je izveo dio svojeg repertoara po kojem je postao poznat širom Hrvatske.

U Bruxellesu obilježena 15. obljetnica ulaska Republike Hrvatske u NATO savezU Bruxellesu obilježena 15. obljetnica ulaska Republike Hrvatske u NATO savezU Bruxellesu obilježena 15. obljetnica ulaska Republike Hrvatske u NATO savezU Bruxellesu obilježena 15. obljetnica ulaska Republike Hrvatske u NATO savezU Bruxellesu obilježena 15. obljetnica ulaska Republike Hrvatske u NATO savezU Bruxellesu obilježena 15. obljetnica ulaska Republike Hrvatske u NATO savezU Bruxellesu obilježena 15. obljetnica ulaska Republike Hrvatske u NATO savezU Bruxellesu obilježena 15. obljetnica ulaska Republike Hrvatske u NATO savez240412_anniv-albania-croatiaU Bruxellesu obilježena 15. obljetnica ulaska Republike Hrvatske u NATO savez240412_anniv-albania-croatiaU Bruxellesu obilježena 15. obljetnica ulaska Republike Hrvatske u NATO savez240412_anniv-albania-croatiaU Bruxellesu obilježena 15. obljetnica ulaska Republike Hrvatske u NATO savez240412_anniv-albania-croatiaU Bruxellesu obilježena 15. obljetnica ulaska Republike Hrvatske u NATO savezU Bruxellesu obilježena 15. obljetnica ulaska Republike Hrvatske u NATO savezU Bruxellesu obilježena 15. obljetnica ulaska Republike Hrvatske u NATO savezU Bruxellesu obilježena 15. obljetnica ulaska Republike Hrvatske u NATO savezU Bruxellesu obilježena 15. obljetnica ulaska Republike Hrvatske u NATO savez