U Cavtatu održana 3. radionica Foruma europskih obalnih straža| Foto: MUP

U Cavtatu održana 3. radionica Foruma europskih obalnih straža

Na temu pod nazivom „Multipurpose Maritime Operations-Best Practices“ u Cavtatu je u srijedu i četvrtak 6. i 7. travnja 2022. provedena treća radionica u sklopu hrvatskog predsjedanja Forumom europskih obalnih straža (ECGFF).

Radionica je provedena u organizaciji Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske te uz potporu članova Projektnog ureda Foruma iz sastava Ministarstva obrane RH.

U radu radionice sudjelovali su predstavnici dvadeset država članica Foruma te pet institucija Europske unije. Zbog aktualne situacije s pandemijom COVID-19, dio sudionika radionicu je pratilo putem videokonferencije.

Uvodnim obraćanjima radionicu su otvorili predsjedatelj Međuresornog predsjedništva Foruma europskih obalnih straža komodor Damir Dojkić, načelnik Stožera – zamjenik zapovjednika HRM-a, izvršni direktor FRONTEX-a Fabrice Leggeri i pomoćnik načelnika Uprave za granicu Ministarstva unutarnjih poslova RH Gilio Toić Sintić.

Komodor Damir Dojkić pozdravio je sudionike te naglasio važnost ovakvih sadržaja posebno u kontekstu mogućnosti razmjene ideja i iskustava među sudionicima te u cilju daljnjeg razvoja i primjene koncepta višenamjenskih pomorskih operacija (Multipurpose Maritime Operations – MMO). Dodao je kako pomorska sigurnost danas više no ikad prije zahtijeva sinergiju svih sudionika, kako na nacionalnoj, tako i na međunarodnoj razini. Zahvalio se kolegama iz institucija Europske unije i Ministarstva unutarnjih poslova RH na uspješnoj organizaciji ove aktivnosti.
Radionica je organizirana s ciljem promocije i daljnjeg razvoja koncepta MMO-a koji je predstavljen 2017. godine, a razvile su ga agencije Europske unije: Europska agencija za nadzor ribarstva (EFCA), Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) i FRONTEX.

Sudionicima su prezentirani rezultati operativne primjene koncepta MMO-a u razdoblju od travnja do listopada 2021. godine na Crnom moru, u organizaciji Bugarske i Rumunjske, te uz potporu navedenih europskih agencija.

Cilj ove aktivnosti bio je osiguranje visoke razine sigurnosti vanjske granice Europske unije na moru kroz provedbu borbe protiv ilegalnih migracija, kriminala, nezakonitog ribolova, onečišćenja mora te traganja i spašavanja na moru.

Primjena koncepta višenamjenskih pomorskih operacija očekuje se prvenstveno u dijeljenju sposobnosti i resursa te planiranju i provedbi operacija.
Po završetku radionice održan je i treći sastanak tajništva Foruma, u organizaciji Projektnog ureda ECGFF.

U Cavtatu je u srijedu i četvrtak, 6. i 7. travnja 2022., provedena treća radionica pod nazivom ‘Multipurpose Maritime Operations-Best Practices’ u sklopu hrvatskog predsjedanja Forumom europskih obalnih straža | Foto: MUP