U Gornjoj Stubici održani 23. susreti za Rudija | Foto: MORH / T. Brandt

U Gornjoj Stubici održani 23. susreti za Rudija

Državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić istaknuo je da je obveza svih nas čuvati uspomenu na junaka pilota Rudolfa Perešina, a u letačkom programu sudjelovalo je i HRZ

U Gornjoj Stubici u nedjelju, 13. rujna 2020. održani su 23. susreti za Rudija, tradicionalna manifestacija u spomen na pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) stožernog brigadira Rudolfa Perešina koji je poginuo u akciji tijekom VRO „Bljesak“ 2. svibnja 1995.

Program je počeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Spomen parku Rudolfa Perešina te svečanim otvorenjem kojem su uz obitelj, suborce i prijatelje herojskog hrvatskog pilota nazočili i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec, izaslanik i posebni savjetnik predsjednika Vlade RH Damir Krstičević, izaslanik ministra obrane i državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić, veleposlanik SAD-a u RH Robert Kohorst, predstavnici HRZ-a i drugih ustrojbenih cjelina OSRH, ministarstava, tijela lokalne i područne samouprave, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zrakoplovnih udruga i drugi.

Put Rudolfa Perešina u HRZ-u počeo je nedugo nakon što je avionom MiG-21 oznake 26112 u listopadu 1991. iz Bihaća preletio u Klagenfurt i taj događaj ostao je zabilježen kao jedan od najvećih pothvata iz Domovinskog rata. Prošle godine taj avion konačno je vraćen u Hrvatsku, gdje će trajno podsjećati na povijesni prelet. Perešin je bio među utemeljiteljima lovačke komponente HRZ-a i do tragične posljednje sudjelovao je u mnogim borbenim zadaćama.

Proglasivši 23. susrete za Rudija otvorenim, brigadni general Michael Križanec rekao je da je Rudolf Perešin stavio slobodu, ponos, čast i hrvatsko srce ispred sebe i svoje obitelji. Riskirao je mnogo, samo za dobrobit Republike Hrvatske. “Rudi je krenuo, vodio i žrtvovao se”, rekao je general, dodajući da je današnji dan posvećen najvećem vitezu HRZ-a, ali i svima poginulima u Domovinskom ratu.

Izaslanik Predsjednika Vlade RH Damir Krstičević izrazio je zadovoljstvo što manifestacijama poput Susreta za Rudija čuvamo vrijednosti Domovinskog rata i uspomenu na njegove heroje. “Rudijev život je put viteza i heroja, živjeti i umrijeti za domovinu najuzvišeniji je čin “, rekao je Krstičević.

Državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić istaknuo je da je obveza svih nas čuvati uspomenu na junaka pilota Rudolfa Perešina. „Pored njegovog MiG-a koji je bio prošle godine izložen ispred Ministarstva obrane, prošlo je više od 150 tisuća naših ljudi! Ponosni smo što smo Rudijev avion vratili u Hrvatsku, kako bi i na taj način svjedočili o poštovanju prema njemu!“, zaključio je izaslanik ministra obrane.

Zamjenik župana Krapinsko – zagorske županije Anđelko Ferek- Jambrek čestitao je organizatorima koji su i ove godine, u okolnostima pandemije koronavirusa, uspjeli dostojanstveno upriličiti Susrete za Rudija.

Izaslanik gradonačelnika Zagreba Miodrag Demo rekao je da vjeruje „da nas Rudi gleda odozgora i zadovoljan je“, te podsjetio na legendarnu Perešinovu rečenicu izgovorenu nakon preleta u Austriju: „Hrvat sam, i ne mogu i neću pucati na Hrvate!”

U ime Općine Gornja Stubica, koja je suorganizator 23. susreta za Rudija zajedno sa Zagrebačkim zrakoplovno- tehničkim savezom Rudolfa Perešina, načelnik općine Jasmin Krizmanić zahvalio je svima koji su sudjelovali u organizaciji, te podsjetio na gradnju Rudijeve spomen-hiže u njegovom rodnom naselju Jakšincu.

Najatraktivniji dio 23. susreta za Rudija bio je letački program – aeromiting u kojem su, između ostalih, sudjelovali padobranci, letjelice HRZ-a (MiG-21, Mi-171Š, akrogrupa „Krila Oluje“ s avionima Pilatus PC-9), Američkog ratnog zrakoplovstva (F-16), Mađarskog ratnog zrakoplovstva (JAS 39 Gripen) i MUP-a RH (Bell 206). Program se mogao pratiti sa više lokacija u okolici Gornje Stubice.

Ovogodišnji Susreti za Rudija održani su pod pokroviteljstvom predsjednika RH te gradonačelnika i Gradske skupštine Grada Zagreba.

Održani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za RudijaOdržani 23. susreti za Rudija