U Iraku donirani službeni psi za detekciju eksploziva

Izaslanstvo MORH-a predvođeno državnim tajnikom Pjerom Šimunovićem  je u srijedu 16. prosinca u bagdadskoj zračnoj luci doniralo šest službenih pasa s pripadajućom opremom Iračkim snagama sigurnosti čime je i službeno završio projekt obuke pripadnika Iračkih snaga sigurnosti  za vodiče službenih pasa za detekciju eksploziva.

Na vrijednoj donaciji zahvalio je irački zamjenik ministra unutarnjih poslova general bojnik Hussein naglasivši kako je ovo prvi put da Irak dobiva ovakvu vrstu pomoći, te se zahvalio državnom tajniku Šimunoviću na njegovom osobnom angažmanu i posjetu Iraku. „Irak iznimno cijeni hrvatsku pomoć i gestu Ministarstva obrane“, istaknuo je general Hussein naglasivši kako vjeruje da je ovo početak plodne suradnje dviju zemalja.
Državni tajnik Šimunović istaknuo je hrvatsku predanost izgradnji stabilnosti i sigurnosti Iraka ističući kako je MORH spreman i otvoren za daljnju suradnju u okviru izobrazbe i obuke Iračkih snaga sigurnosti.
U nastavku posjeta izaslanstvo MORH-a kojemu se pridružio šef specijalne misije Republike Hrvatske u Iraku veleposlanik Jerko Vukas posjetilo je i Ministarstvo obrane Republike Irak. Tamo ih je primio visoki savjetnik ministra obrane general Mohan Al Furaiji. U prijateljskom i otvorenom razgovoru bilo je riječi o sigurnosnoj situaciji u Iraku kao i mogućnostima suradnje između dviju država. Zaključeno je kako postoji obostrana želja da se ona proširi, osobito na području obuke i opremanja Iračkih snaga sigurnosti.