Foto: MORH/ J. Kopi

U Jasenovcu 110 vojnika i 10 motornih čamaca i cisterna za vodu

Na području poplavljenih područja u Jasenovcu i Lekeniku od jutarnjih sati angažirano 110 vojnika, 10 motornih čamaca i cisterna za vodu

Kao pomoć civilnom stanovništvu u obrani od poplava u petak, 23. ožujka 2018. godine angažirane su snage Protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga OS RH sa 110 pripadnika na području Jasenovca i Lekenika u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Tako je na području Jasenovca angažirano 109 pripadnika s 10 motornih čamaca, a na području Lekenika jedan pripadnik Hrvatske vojske s cisternom za opskrbu pitkom vodom.

Noćas je u obrani od poplava bilo angažirano 30 pripadnika OS RH s motornim vozilima i strojevima na tri lokacije u Sisačko-moslavačkoj županiji u mjestima Jasenovac, Mlaka i Uštica.

Iako je vodostaji svih rijeka na sisačkom području u osjetnom padu i Sava u Jasenovcu se nakon dužeg razdoblja spustila ispod povijesno najviše razine te trenutni vodostaj iznosi 905 centimetara, pripadnici Hrvatske vojske i dalje su u pripravnosti, ukoliko dođe do procijeđivanja nasipa. Pritisak vode na nasipima najizraženiji je u Košutarici i Uštici.

Podsjetimo, pripadnici Hrvatske vojske angažirani su na aktivnostima u pomoći u obrani od poplava sukladno odluci potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića i temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje.