Okrugli stol „Izazovi pribavljanja, zadržavanja i tranzicije vojnih kibernetičkih stručnjaka“ organiziran je u sklopu hrvatskog predsjedanja Američko-jadranskom poveljom | Foto: MORH/ J. Kopi

U MORH-u održan okrugli stol o izazovima tranzicije vojnih kibernetičkih stručnjaka

Okrugli stol „Izazovi pribavljanja, zadržavanja i tranzicije vojnih kibernetičkih stručnjaka“ organiziran je u sklopu hrvatskog predsjedanja Američko-jadranskom poveljom

U sklopu hrvatskog predsjedanja Američko-jadranskom poveljom (U.S.-Adriatic Charter, A-5), Ministarstvo obrane Republike Hrvatske organiziralo je 1. srpnja 2021. godine okrugli stol na temu „Izazovi pribavljanja, zadržavanja i tranzicije vojnih kibernetičkih stručnjaka“, koji se održao putem videokonferencije.

Na okruglom stolu sudjelovali su stručnjaci i upravljačko osoblje iz komunikacijsko-informacijskog područja i upravljanja ljudskim potencijalima resora obrane država članica A-5 (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i SAD) te stručnjaci iz civilnog IT sektora i sveučilišne zajednice u Hrvatskoj.

Sastanak je uvodnim govorom otvorio državni tajnik Zdravko Jakop, naglasivši kako su kibernetičke ugroze jedan od najozbiljnijih izazova s ​​kojim se susrećemo u oružanim snagama, ali i kontinuirana prijetnja nacionalnoj sigurnosti te da je u borbi protiv tih prijetnji izazov osigurati dovoljan broj kibernetičkih stručnjaka.

Uz državnog tajnika Jakopa, na okruglom stolu su sa hrvatske strane aktivno sudjelovali i ravnatelj Uprave za ljudske potencijale Ivan Jušić, načelnik Uprave za komunikacijsko-informacijske sustave GS OSRH brigadni general Ante Tolić, zapovjednik Zapovjedništva za kibernetički prostor brigadir Daor Dabo, voditelj Službe za DVO brigadir Tomislav Filjak, voditelj Službe za izobrazbu brigadir Boženko Đevoić, predstavnik KING ICT-a Dario Miljković te prof. dr. sc. Željko Dobrović predstavnik akademske zajednice.

U prvom dijelu okruglog stola predstavnici svih država članica A-5 predstavili su nacionalne modele privlačenja, zadržavanja i tranzicije vojnih kibernetičkih stručnjaka, a situaciju u civilnome sektoru prezentirao je Dario Miljković s temom „Privlačenje i zadržavanje vrhunskih talenata u ICT industriji“.

Uvodno predavanje drugog dijela Okrugloga stola održao je prof. dr. sc. Željko Dobrović s temom „Je li nedostatak kibernetičkih stručnjaka u državnoj službi prijetnja nacionalnoj sigurnosti i kako dalje?“, a potom je uslijedila panel rasprava svih sudionika o perspektivi i mogućim rješenjima u pribavljanju, zadržavanju i tranziciji vojnih kibernetičkih stručnjaka.

Sudionici su zaključili kako su kibernetički stručnjaci ključan preduvjet za osiguranje kibernetičke sigurnosti te da, usprkos svim izazovima, postoje specifični poticajni elementi njihova privlačenja i zadržavanja u obrambenom resoru. Također su se složili kako, uz nužnu prilagodbu organizacije rada profilu radne snage ​​21. stoljeća, postoji potreba za prilagodbama vojne organizacijske kulture i procedura.

U MORH-u održan okrugli stol o izazovima tranzicije vojnih kibernetičkih stručnjakaU MORH-u održan okrugli stol o izazovima tranzicije vojnih kibernetičkih stručnjakaU MORH-u održan okrugli stol o izazovima tranzicije vojnih kibernetičkih stručnjakaU MORH-u održan okrugli stol o izazovima tranzicije vojnih kibernetičkih stručnjakaU MORH-u održan okrugli stol o izazovima tranzicije vojnih kibernetičkih stručnjaka