U Pazinu obilježena obljetnica osnivanja 154. brigade HV-a

Polaganjem vijenaca, svetom misom, izložbom ratnog puta brigade te svečanom akademijom uz prigodni program obilježena je u subotu 3. prosinca 2011. u Pazinu obljetnica osnivanja 154. brigade HV-a

Tom prigodom ministar obrane Davor Božinović čestitao je okupljenim braniteljima s područja Istre dvadesetu obljetnicu ustrojavanja 154. brigade Hrvatske vojske, koja je, kako je rekao, u presudnim trenucima za Republiku Hrvatsku, svojim djelovanjem u srcu Hrvatske, na ličkoj bojišnici, doprinosila konačnoj pobjedi u Domovinskom ratu.

Božinović je naglasio kako posebnu zahvalnost trebamo odati poginulom pripadniku brigade, svim ranjenim pripadnicima ove brigade ali i svim drugim poginulim i ranjenim pripadnicima Hrvatske vojske i njihovim obiteljima – svima koji su svoje zdravlje i svoje živote ostavili utkane u ostvarivanje tisućljetnog sna – slobodne i neovisne nam Hrvatske. Te žrtve su velike i te nas žrtve trajno obvezuju. A obveza je svih nas da ne zaboravimo kako nam Hrvatsku nitko nije darovao, kako je u svim našim uspjesima žrtva i suza hrvatskih domoljuba, rekao je Božinović. “Vi branitelji pokazali ste svoju spremnost kada je trebalo i na najbolji način pokazali kako se brani i voli jedina nam Domovina Hrvatska. Bili ste branitelji kada je to bilo najpotrebnije”, naglasio je ministar Božinović. Posebno je istaknuo kako se istarski branitelji mogu ponositi svojim angažmanom u tim godinama, kao i njihovim uključivanjem kao 154. domobranske pukovnije u veličanstvenu operaciju ‘Oluja’ kada su u oslobađanju Hrvatske pripadnici brigade svojim djelovanjem izbili na međunarodno priznatu granicu Republike Hrvatske na rijeci Uni.

Božinović se osvrnuo i na činjenice kako je danas Hrvatska ponosna članica NATO saveza, a uskoro i Europske unije i naša je sigurnost, sigurnost naših građana zagarantirana. Svega toga danas ne bi bilo da nije bilo hrvatskih branitelja, da nije bilo one presudne borbe za samostalnost i suverenost Republike Hrvatske. Danas, kada je sigurnost naših građana na najvišoj razini i Oružane snage RH jesu, i trebaju biti, u onoj veličini koja je primjerena i optimalna za Republiku Hrvatsku, zaključio je Božinović.

Na obilježavanje obljetnice župan Istarske županije Ivan Jakovčić posebno je istaknuo izuzetak mobilizacijski odziv na području Istre u ratnim godinama, ali i gospodarski doprinos Istre našoj pobjedi u Domovinskom ratu.

Okupljenim braniteljima prigodnim riječima još su se obratili i brigadni general Nikola Škunca, kao izaslanik Predsjednika RH, državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zoran Komar i gradonačelnik Pazina Renato Krulčić.

O ratnom putu brigade govorio je umirovljeni brigadir Milorad Alić koji je posebno istaknuo kako je 154. brigada u suradnji s drugim hrabrim postrojbama Hrvatske vojske djelovala na zahtjevnom ličkom bojištu gdje je pripadnike brigade uz neprijatelja i prvu crtu bojišnice dočekao i geografski i klimatski izuzetno težak teren. Sudjelovanje 154. domobranske pukovnije u VRO “Oluja” te nezaboravan doček istarskih branitelja poslije te veličanstvene operacije nešto je čega ćemo se s ponosom sjećati, posebno je istaknuto tijekom svečane akademije.

U Pazinu obilježena obljetnica osnivanja 154. brigade HV-aU Pazinu obilježena obljetnica osnivanja 154. brigade HV-aU Pazinu obilježena obljetnica osnivanja 154. brigade HV-aU Pazinu obilježena obljetnica osnivanja 154. brigade HV-aU Pazinu obilježena obljetnica osnivanja 154. brigade HV-aU Pazinu obilježena obljetnica osnivanja 154. brigade HV-aU Pazinu obilježena obljetnica osnivanja 154. brigade HV-aU Pazinu obilježena obljetnica osnivanja 154. brigade HV-aU Pazinu obilježena obljetnica osnivanja 154. brigade HV-aU Pazinu obilježena obljetnica osnivanja 154. brigade HV-aU Pazinu obilježena obljetnica osnivanja 154. brigade HV-aU Pazinu obilježena obljetnica osnivanja 154. brigade HV-aU Pazinu obilježena obljetnica osnivanja 154. brigade HV-aU Pazinu obilježena obljetnica osnivanja 154. brigade HV-aU Pazinu obilježena obljetnica osnivanja 154. brigade HV-aU Pazinu obilježena obljetnica osnivanja 154. brigade HV-aU Pazinu obilježena obljetnica osnivanja 154. brigade HV-aU Pazinu obilježena obljetnica osnivanja 154. brigade HV-aU Pazinu obilježena obljetnica osnivanja 154. brigade HV-aU Pazinu obilježena obljetnica osnivanja 154. brigade HV-aU Pazinu obilježena obljetnica osnivanja 154. brigade HV-aU Pazinu obilježena obljetnica osnivanja 154. brigade HV-aU Pazinu obilježena obljetnica osnivanja 154. brigade HV-a