U simulacijskom središtu započela računalna vježba pričuvnih postrojbi | Foto: HV/ ZOD

U simulacijskom središtu započela računalna vježba pričuvnih postrojbi

U Simulacijskom središtu Zapovjedništva za obuku i doktrinu Fran Krsto Frankopan, na Hrvatskom vojnom učilištu je započela računalno poduprta vježba pričuvnih postrojbi Hrvatske vojske pod nazivom “Pričuva 21”. Vježba na simulacijskom sustavu JCATS održava se u vremenu od 13. do 17. rujna 2021. Pripadnici djelatnih jezgri sedam pričuvnih pukovnija uvježbavaju proces vojnog odlučivanja i rada u stožeru zapovjednog mjesta tijekom simuliranih ofenzivnih taktičkih aktivnosti.

Časnik za provedbu vježbe je zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za obuku i doktrinu brigadir Dražen Batrnek, a direktor vježbe je načelnik operativnog odjela Zapovjedništva za obuku i doktrinu brigadir Zlatko Radočaj.

Upravljački element vježbe čine pripadnici Simulacijskog središta i zapovjedništva Zapovjedništva za obuku i doktrinu.

Ključno osoblje 1. pješačke pukovnije, pod zapovijedanjem pukovnika Drage Ilića, u ulozi je primarne obučne skupine. Njima se u stožeru vježbe, kao sekundarna obučna skupina, priključuju pripadnici pet pješačkih i 2. topničko-raketne pukovnije.

Ovo je prva računalno poduprta vježba pričuvnih postrojbi Hrvatske vojske, a s obzirom da se uvježbavaju sve postrojbe razvrstane pričuve, planski proces i priprema svih sudionika traju od veljače 2021.

U simulacijskom središtu započela računalna vježba pričuvnih postrojbiU simulacijskom središtu započela računalna vježba pričuvnih postrojbiU simulacijskom središtu započela računalna vježba pričuvnih postrojbiU simulacijskom središtu započela računalna vježba pričuvnih postrojbi