U SMVO "Josip Briški" provedena obuka obučavatelja S.E.R.E.| Foto: SMVO/ J. Vrgoč

U SMVO “Josip Briški” provedena obuka obučavatelja S.E.R.E.

Obuka obučavatelja preživljavanja, izbjegavanja/bijega, otpora i izvlačenja (Survival, Evasion/Escape, Resistance, Extraction) razine “A” provedena je u vojarni “Vitez Damir Martić” u Rakitju u periodu od 20. srpnja do 24. srpnja 2020. godine.

Tim instruktora Središta za međunarodne vojne operacije “Josip Briški” završio je s provedbom obuke obučavatelja za 15 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, Gardijske mehanizirane brigade, Gardijske oklopno – mehanizirane brigade i Inženjerijske pukovnije pridržavajući se preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vezanih za prevenciju širenja zaraze COVID -19.

Obuka je bila koncipirana u tri faze. Prvu fazu je činio sadržaj obuke propisan za “B” razinu čijim su završetkom polaznici sposobni razumjeti procedure i poznavati praktične tehnike i vještine preživljavanja, izbjegavanja, otpora i izvlačenja. Druga faza je uključivala didaktičko – metodičko područje, a treća faza odnosila se na evaluaciju polaznika.

Cilj koji se želi postići provedbom ovakve vrste obuke je osposobljenost časnika i dočasnika OSRH za samostalnu provedbu S.E.R.E. obuke razine “A” u svojim ustrojbenim cjelinama.
Voditeljica obuke, bojnica Renata Koković Novosel je istaknula kako su polaznici po završetku obuke spremni samostalno, teorijski upoznati polaznike obuke u svojim postrojbama s tehnikama preživljavanja, izbjegavanja/bijega, otpora i izvlačenja.

Certifikate o uspješno završenoj obuci polaznicima su uručili zapovjednik SMVO “Josip Briški” brigadir Ivan Miloš i voditeljica tečaja.

Polaznici i instruktori su minutom šutnje odali počast tragično stradalom skupniku Josipu Briškom koji je prije godinu dana preminuo od teških ozljeda zadobivenih tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu. Skupnik Josip Briški je bio pripadnik 10. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu, a od 1. listopada 2019. godine Središte za međunarodne vojne operacije nosi naziv Središte za međunarodne vojne operacije “Josip Briški”.

U SMVO “Josip Briški” provedena obuka obučavatelja S.E.R.E.| Foto: SMVO/ J. Vrgoč