U Splitu održana radionica PESCO projekta 'Mreža logističkih čvorišta u Europi i potpora operacijama'| Foto: HRM / M. Sirišćević

U Splitu održana radionica PESCO projekta “Mreža logističkih čvorišta u Europi i potpora operacijama”

Riječ je o PESCO projektu čiji je cilj stvaranje multinacionalne mreže temeljene na postojećim logističkim sposobnostima i infrastrukturi država sudionica

U organizaciji Uprave za logistiku Glavnog stožera Oružanih snaga RH te uz potporu Hrvatske ratne mornarice u Splitu je od 15. do 19. travnja 2024. 4. radionica EU PESCO projekta pod nazivom “Mreža logističkih čvorišta u Europi i potpora operacijama” (Network of Logistics Hubs in Europe and Support to Operations).

Uz predstavnike hrvatskih Oružanih snaga, na radionici su sudjelovali predstavnici oružanih snaga država sudionica projekta: Belgije, Bugarske, Cipra, Grčke, Litve, Luksemburga, Nizozemske, Njemačke, Poljske i Slovačke.

Naime, riječ je o radionici PESCO projekta (Permanent Structured Cooperation – Stalna strukturirana suradnja u području obrane i sigurnosti) “Mreža logističkih čvorišta u Europi i potpora operacijama”, čiji je cilj stvaranje multinacionalne mreže temeljene na postojećim logističkim sposobnostima i infrastrukturi država sudionica.

Cilj je koristiti mrežu postojećih logističkih instalacija za multinacionalne aktivnosti, pružanje potpore operacijama, zajedničko korištenje prostora za pričuvne dijelove ili streljivo te usklađivanje aktivnosti prijevoza i raspoređivanja snaga.

Sudionicima radionice obratila se Nikolina Volf iz Uprave za obrambenu politiku Ministarstva obrane koja je naglasila značaj PESCO projekata, kako za Europsku uniju, tako i za Republiku Hrvatsku koja u ovim projektima sudjeluje od samog početka, od 2018. godine. Istaknula je kako PESCO projekti pomažu državama sudionicama da u suradnji s europskim i NATO partnerima jačaju vlastite obrambene sposobnosti, čime se u konačnici jača sigurnost cijele Europske unije. Na kraju, dodala je kako su PESCO projekti za Republiku Hrvatsku i prilika za razvoj obrambene industrije, kao i za razvoj istraživačkih projekata.

Ispred Oružanih snaga Republike Hrvatske sudionicima radionice obratio se i načelnik Uprave za logistiku Glavnog stožera RH brigadni general Jozo Matković, koji je istaknuo kako su zajednički rad i suradnja na razvoju logističkih sposobnosti Europske unije potrebniji nego ikad, upravo zbog brojnih sigurnosnih izazova pred kojima se trenutno nalazi Europa. Naglasio je kako bez pravovremene i učinkovite logističke potpore članice Europske unije ne mogu imati učinkovitu obranu.

Naime, tijekom provedbe radionice sudionici su bili podijeljeni u skupine koje su razvijale doktrinarne i provedbene dokumente koji propisuju uporabu logističkih čvorišta i dostizanje pune operativne sposobnosti. Osim toga, također se radilo na usklađivanju akcijskih planova ovog PESCO projekta “Mreža logističkih čvorišta u Europi i potpora operacijama” i srodnog PESCO projekta “Vojna pokretljivost”.

Ujedno se započelo i s radom na izradi Tehničkog sporazuma kojim će se regulirati korištenje logističkih kapaciteta država sudionica, kao i na definiranju minimalnih vojnih zahtjeva koji se odnose na same logističke kapacitete.

Ovim PESCO-ovim projektom značajno se doprinosi jačanju Zajedničke sigurnosne i obrambene politike (ZSOP) Europske unije. Logistički kapaciteti koji su uključeni u ovaj projekt dani su na uporabu i NATO-u, radi izbjegavanja dupliciranja napora, a sve u cilju zajedničkog rada na osiguranja uvjeta za sigurnu Europu

U Splitu održana radionica PESCO projekta 'Mreža logističkih čvorišta u Europi i potpora operacijama'U Splitu održana radionica PESCO projekta 'Mreža logističkih čvorišta u Europi i potpora operacijama'U Splitu održana radionica PESCO projekta 'Mreža logističkih čvorišta u Europi i potpora operacijama'U Splitu održana radionica PESCO projekta 'Mreža logističkih čvorišta u Europi i potpora operacijama'U Splitu održana radionica PESCO projekta 'Mreža logističkih čvorišta u Europi i potpora operacijama'U Splitu održana radionica PESCO projekta 'Mreža logističkih čvorišta u Europi i potpora operacijama'U Splitu održana radionica PESCO projekta 'Mreža logističkih čvorišta u Europi i potpora operacijama'U Splitu održana radionica PESCO projekta 'Mreža logističkih čvorišta u Europi i potpora operacijama'U Splitu održana radionica PESCO projekta 'Mreža logističkih čvorišta u Europi i potpora operacijama'