U Splitu održana svečanost povodom 30. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice | Foto: MORH/ F. Klen

U Splitu održana svečanost povodom 30. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice

Procesi modernizacije HRM-a se nastavljaju. Vjerujem kako će mladost, nova snaga HRM-a prihvaćati iskustva onih koji su ga stvarali, rekao je ministar Banožić

Uručenjem promaknuća, odlikovanja, pohvala i nagrada pripadnicima Hrvatske ratne mornarice u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu, u ponedjeljak 27. rujna 2021. godine, svečano je obilježena 30. obljetnica osnutka HRM-a.

Svečanosti su nazočili izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Ante Bačić, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, glavni inspektor obrane general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, zapovjednici grana i postrojbi Hrvatske vojske, predstavnici braniteljskih udruga te Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita.

Prisjetivši se hrvatskih mornara koji su dali izniman doprinos hrvatskoj pobjedi u Domovinskom ratu, ministar obrane istaknuo je kako je Hrvatska ratna mornarica nastala u zahtjevnom prekretničkom vremenu.

“U ovim trenucima prisjećamo se svih naših branitelja koji su dali život za stvaranje Hrvatske. Imali ste brojne izazove. Pokazali ste kako s ograničenim materijalnim sredstvima, mnogo skromnijim od onih koje je imala druga strana, a nošeni željom prema slobodi i domovini, možete svladati višestruko jačeg protivnika”, rekao je ministar obrane istaknuvši kako je HRM danas zahtjevna grana Hrvatske vojske koja štiti nacionalne interese.

Ministar obrane istaknuo je i kako je ponosan što je ova Vlada oživotvorila proces opremanja HRM-a obalnim ophodnim brodovima, prepoznajući iznimnu važnost HRM-a u očuvanju i obrani hrvatskih nacionalnih interesa i hrvatskog suvereniteta na Jadranu.

“Sve Vlade do sada nastojale su ulagati u modernizaciju i opremanje Hrvatske ratne mornarice, sukladno mogućnostima koje su imale. Idemo s Dugoročnim planom razvoja, koji bi trebao dovesti Hrvatsku ratnu mornaricu u poziciju da i dalje bude prepoznata od naših partnera i saveznika po profesionalizmu i znanju. Vjerujem kako će mladost, nova snaga HRM-a prihvaćati iskustva onih koji su stvarali HRM”, poručio je ministar obrane Mario Banožić i rekao kako su upravo mornari, najveća snaga Hrvatske ratne mornarice.

 

Zahvalivši pripadnicima Hrvatske ratne mornarice na trudu, profesionalizmu i izvrsnosti koju ulažu u sva područja svoga djelovanja, predsjednik RH Zoran Milanović čestitao je HRM-u tridesetu obljetnicu.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Bačić pripadnicima HRM-a poručio je da je poziv mornara hrabar i častan te vjeruje da će se i u budućnosti saveznicima i partnerima nametnuti znanjem stečenim u Domovinskom ratu te kako će za sve daljnje korake u procesu modernizacije i opremanja, HRM imati punu podršku Hrvatskog sabora.

Admiral Hranj izrazio je zadovoljstvo time što se 30. obljetnica HRM-a obilježava u Splitu, gradu iznimno bogate pomorske tradicije.

“Hrvatska ratna mornarica stup je pomorske obrane Republike Hrvatske. Jadransko more važan je prirodni i gospodarski resurs, zato nam je potrebna jaka i moderno opremljena Hrvatska ratna mornarica. Podsjećam na izreku kako su more i valovi uvijek na strani onih najsposobnijih i najhrabrijih mornara. Zato je naš prioritet ulaganje u nove generacije hrvatskih mornara”, rekao je admiral Hranj.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli pripadnicima i pripadnicima HRM-a poručio je kako mogu biti iznimno ponosni na sve što Hrvatska ratna mornarica predstavlja za Hrvatsku vojsku i cijelu Republiku Hrvatsku.

“Povijest će nas pamtiti po onome što smo učinili i kako smo reagirali dok je bio naš red na straži. Poginulim, umrlim i nestalim braniteljima koji su pridonijeli slobodi naše domovine, neka je vječna slava. Svima koji su u redovima HRM-a od prvih dana, od srca hvala”, poruka je kontraadmirala Raffanellija.

Uz središnju svečanost u Splitu, 30. obljetnica Hrvatske ratne mornarice obilježena je i svečanim postrojavanjem pripadnika HRM-a u Puli i Pločama.

U Splitu je u jutarnjim satima održana budnica, a položeni su i vijenci u more za sve poginule i nestale hrvatske mornare. Svetu misu za poginule hrvatske branitelje u crkvi Sv. Ante, predvodio je vojni ordinarij, msgr. Jure Bogdan.

Na Trgu Gaje Bulata u Splitu u 20 sati održat će se svečani koncert Klape HRM-a “Sv. Juraj” i Orkestra HRM-a.

U Splitu održana svečanost povodom 30. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornariceU Splitu održana svečanost povodom 30. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornariceU Splitu održana svečanost povodom 30. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornariceU Splitu održana svečanost povodom 30. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornariceU Splitu održana svečanost povodom 30. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornariceU Splitu održana svečanost povodom 30. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornariceU Splitu održana svečanost povodom 30. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornariceU Splitu održana svečanost povodom 30. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornariceU Splitu održana svečanost povodom 30. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornariceU Splitu održana svečanost povodom 30. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornariceU Splitu održana svečanost povodom 30. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornariceU Splitu održana svečanost povodom 30. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornariceU Splitu održana svečanost povodom 30. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornariceU Splitu održana svečanost povodom 30. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornariceU Splitu održana svečanost povodom 30. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornariceU Splitu održana svečanost povodom 30. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornariceU Splitu održana svečanost povodom 30. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornariceObilježavanje 30. obljetnica Hrvatske ratne mornarice u PuliObilježavanje 30. obljetnica Hrvatske ratne mornarice u PuliObilježavanje 30. obljetnica Hrvatske ratne mornarice u Puli