Foto: MORH/ T. Brandt

U Zadru održan letački program “Pukovnik Mirko Vukušić”

U letačkom programu sudjelovali su svi tipovi aviona i helikoptera iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a te tri borbena aviona Mig 21

Povodom obilježavanja Dana 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, u Zadru je danas, 22. ožujka 2018., na Obali kralja Petra Krešimira IV. održan letački program “Pukovnik Mirko Vukušić”.

Tijekom jednosatnog programa tisuće gledatelja na rivi uživalo je u akrobacijama i manevrima koje su piloti 93. zrakoplovne baze izveli u avionima Zlin-242L, Pilatus PC-9M, Canadair CL-415 i Airtractor AT-802 te helikopterima BELL-206B, OH-58D Kiowa Warrior i Mi-8 MTV. Vrhunac programa bio je nastup akrobatske grupe “Krila Oluje”, a kao iznenađenje na kraju programa, iznad rive su preletjela tri borbena aviona MiG-21.

Zapovjednik 93. zrakoplovne baze, pukovnik Mario Pleša izrazio je svoje zadovoljstvo izvedbom pilota: “Letački program bio je odličan, kao i uvijek. Iako je bio dosta jak vjetar, naši piloti osposobljeni su i obučeni za složene situacije, tako da im ništa danas nije bilo previše zahtjevno.”

Letački program nazvan je “Pukovnik Mirko Vukušić” u spomen na poginulog pilota Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek i naslovnika vojarne u Zemuniku, koji se posebno istaknuo u dostavi hrane i lijekova opkoljenom Vukovaru te izbacivanju tzv. bojler bombi po neprijateljskim položajima u Slavoniji tijekom Domovinskog rata.

Današnjem programu prisustvovala je i supruga pukovnika Vukušića, Marina Vukušić, koja je izrazila zadovoljstvo što se ovakvom manifestacijom odaje počast njezinom pokojnom suprugu jer je njegova najveća ljubav bilo upravo letenje.

Istovremeno se danas u Zadru u prostorijama “Arsenala” održavao i Sajam stipendija, na kojemu je Ministarstvo obrane predstavljalo svoje studijske programe. Posjetitelji su se na MORH-ovu štandu mogli informirati o mogućnostima ostvarivanja karijere u Oružanim snagama RH te razgovarati s kadetima i vojnim pilotima HRZ-a. Najviše pažnje privlačio je simulator letenja, na kojemu su se posjetitelji mogli okušati u ulozi pilota borbenog aviona.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”2750″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”870″ thumbnail_height=”600″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”60″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” template=”/var/www/morh/public_html/wp-content/themes/morh/nggallery/gallery-carousel.php” ngg_triggers_display=”never” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]