U Zemuniku završena obuka posada litvanskog zrakoplovstva

U vojarni “Zemunik” danas 18. studenoga 2011. Eskadrila transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, uspješno je završila uvježbavanje posada helikoptera litvanskog zrakoplovstva.

Litvanski tim od ukupno četiri pilota, dva tehničara letača i tri zemaljska tehničara predvodio je satnik Laimis Aleknavičius, a obuka u trajanju tri tjedna izvedena je na helikopteru litvanskog zrakoplovstava Mi-8 (Mi-17). Nositelji aktivnosti ispred HRZ i PZO bili su satnik Stjepan Jović i satnik Ante Siniša Kozina.

Ovo je treća skupina zračnih snaga iz Litve koji su uvježbavani za zadaće letenja u planinskim područjima AMT (Air Mentoring Teeam) pod stručnim vodstvom hrvatskih pilota. Prve dvije skupine obuku su provele u Divuljama, dok je ovo prva obuka provedena s prostora vojarne Zemunik, a letjelo su na prostoru Velebita, Dinare, Mosora i Svilaje.
Na kraju obučnog procesa posadama litvanskog zrakoplovstva u ime zapovjednika HRZ i PZO brigadnog generala Dražena Ščurija čestitku je uputio zapovjednik 93. zrakoplovne baze brigadir Miroslav Kovač.

U svom obraćanju brigadir Kovač je istaknuo kako je ova aktivnost potvrda visokih potencijala Eskadrile transportnih helikoptera u obuci i pripremi  snaga za provedbu najzahtjevnijih letačkih misija. Letenje u planinskim područjima je iznimno složeno kako zbog konfiguracije terena tako i mikroklimatskih uvjeta što zahtjeva najvišu razinu obučenosti posada helikoptera. „Hrvatski piloti i prateće tehničko osoblje svoja su iskustva letenja u planinskim područjima stekla još u Domovinskom ratu, dok danas u mirnodopsko vrijeme provode brojne humane zadaća spašavanja turista i planinara. S posebnim zadovoljstvom ističem našu spremnost prijenosa iskustva i znanja posadama naših partnera promovirajući tako granu HRZ i PZO i OS RH u cjelini u međunarodnim okvirima“, zaključio je brigadir Kovač.