Foto: MORH / T. Brandt; T. Bićanić

Uspješna obuka pričuvnika u Udbini

U vojarni “Josip Jović” u Udbini u četvrtak, 25. listopada 2018., završena je obuka pričuvnika 3. pješačke pukovnije Karlovac (3. PjP)

U vojarni “Josip Jović” u Udbini u četvrtak, 25. listopada 2018., završena je obuka pričuvnika 3. pješačke pukovnije Karlovac (3. PjP). Obuka 82 pričuvnika počela je 19. listopada, a provedena je u cilju njihovog osposobljavanja i pripreme za samostalnu provedbu procesa vojnog donošenja odluka i procesa vođenja postrojbi. Uključivala je osvježenje rukovanja osobnim naoružanjem i druge oblike pojedinačne te skupne obuke.

Nakon jutarnjeg postrojavanja i prve stručne raščlambe, zadnji dan obuke posvećen je dodjeli nagrada i pohvala najistaknutijim polaznicima obuke. Uz pripadnike 3. pješačke pukovnije Karlovac, dodjeli je nazočio i zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Boris Šerić i načelnik Uprave za operativne poslove Glavnog stožera brigadni general Senad Fejzić te drugi predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a i Hrvatske vojske.

Također, djelatni i pričuvni pripadnici 3. pješačke pukovnije na čelu sa zapovjednikom, pukovnikom Zdravko Šaflinom, uručili su župnom “Caritasu” Crkve hrvatskih mučenika iz Udbine donaciju u hrani i financijskim sredstvima koju su tijekom obuke prikupili dobrovoljnim prilozima.

Foto: MORH / T. Brandt; T. Bićanić | U vojarni “Josip Jović” u Udbini, u četvrtak 25. listopada 2018. obilježen je završetak sedmodnevne obuke pričuvnika, pripadnika 3. pješačke pukovnije Karlovac.

“U skladu sa smjernicama potpredsjednika Vlade i ministra obrane, koji daje značajnu pozornost razvoju pričuvnog sastava Hrvatske vojske, Hrvatska kopnena vojska ulaže dodatne napore da se pričuva što prije i kvalitetnije opremi i obuči kako bi bila spremna za izvršenje svojih ustavnih zadaća”, rekao je general Šerić, dodavši kako se posebno vodila briga o uvjetima za provedbu obuke, te je ujedno izrazio zadovoljstvo provedbom obuke, a osobito motiviranošću pričuvnika.

I pukovnik Šaflin izrazio je zadovoljstvo angažmanom pričuvnika, istaknuvši: “Od prvog dana obuke vidio sam izniman interes pričuvnika, pravu glad za novim saznanjima. Iznimno sam zadovoljan postignutim rezultatima svih polaznika, dali su svoj maksimum, a zanimljivo je da su tražili što više obuke na terenu”.

Pričuvni bojnik Ivan Čačić bio je djelatna vojna osoba do 2003. godine i zaključuje da se vojska od tada itekako modernizirala. “Mi smo ovdje da osvježimo i nadogradimo svoje znanje, a iznenađen sam koliko su svi bili motivirani”, zaključio je.

Pričuvni stožerni narednik Bojan Jagorinec zadnji put je odoru nosio nedugo nakon Oluje: “Kad mi je stigao poziv za obuku pričuve, pomislio sam kako je dužnost svakog građanina odazvati se, ali pitao sam se kako će to sve izgledati. No, čim je obuka počela, vratila su se sjećanja i stigla je velika volja, bilo je to jedno lijepo iskustvo”.

Pričuvni razvodnik Boris Erdelja istaknuo je kako mu je sudjelovanje u obuci bila čast: “Hrvatska vojska treba pričuvu koja će biti spremna za obranu države. Uvjeti na obuci bili izvrsni, od organizacije, preko zapovijedanja pa nadalje. Zaposlen sam i važno mi je što unutar moje tvrtke nije bilo nikakvih problema s mojim odlaskom na obuku”.

Upravo završeni ciklus obuke prošao je dio pripadnika Zapovjedništva, 1. pješačke bojne, Izvidničke satnije i Logističke satnije 3. PjP, a od 10. do 16. studenoga, također u vojarni “Josip Jović”, bit će održana obuka za pripadnike 2. i 3. pješačke bojne 3. PjP.

Uspješna obuka pričuvnika u UdbiniUspješna obuka pričuvnika u UdbiniUspješna obuka pričuvnika u UdbiniUspješna obuka pričuvnika u UdbiniUspješna obuka pričuvnika u UdbiniUspješna obuka pričuvnika u UdbiniUspješna obuka pričuvnika u UdbiniUspješna obuka pričuvnika u UdbiniUspješna obuka pričuvnika u UdbiniUspješna obuka pričuvnika u UdbiniUspješna obuka pričuvnika u UdbiniUspješna obuka pričuvnika u UdbiniUspješna obuka pričuvnika u Udbini