Uspješno provedena međuresorna vježba 'SIGURNOST 22' | Foto: MORH/ F. Klen

Uspješno provedena međuresorna vježba “SIGURNOST 22”

Prikazu vježbe nazočio je predsjednik Vlade Andrej Plenković s ministrom obrane Banožićem i ministrom hrvatskih branitelja Medvedom

Međuresorna vježba “SIGURNOST 22” provedena je u petak 10. lipnja 2022. godine na području više županija u Republici Hrvatskoj čime su se dokazale izvrsne operativne sposobnosti i međuresorna suradnja pripadnika vatrogasnih postrojbi, zračnih protupožarnih snaga te ostalih snaga Sustava domovinske sigurnosti tijekom nadolazeće ljetne požarne sezone.

Vježba je provedena na području Zagrebačke, Varaždinske, Karlovačke, Osječko-baranjske, Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije, a simulirala je istovremena tri šumska požara te požare na otvorenom prostoru.

Njezin glavni cilj provjere funkcioniranja rada tijela Sustava domovinske sigurnosti, uspješno je ispunjen, komentirao je predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalivši svim sudionicima vježbe i dionicima borbe protiv požara na njihovom zalaganju i trudu.

“Napravili smo ogromni iskorak za hrvatsko vatrogastvo, donesen je novi zakon, a izdvojena su znatno veća sredstva. Nabavljaju se nova kvalitetna vozila. Svoje resurse ulaže i Ministarstvo obrane. Na razini smo ne samo da kvalitetno preveniramo požar, nego i kada se požar dogodi, sve ove službe koordinirano reagiraju jedinstveno, brzo i učinkovito. Imamo snage kada zatreba da pomognemo i drugim zemljama”, rekao je Plenković.

“Pomoć susjedima u BiH bila je gotovo na dnevnoj bazi prošle godine, a biti će i ove. Pomoć smo dali i Turskoj, Grčkoj, Sloveniji što je samo mali primjer snage našeg sustava domovinske sigurnosti i želje Hrvatske za doprinosom prevenciji požara. To ćemo činiti i dalje uz veliku potporu i zahvalnost vatrogascima, pripadnicima civilne zaštite, vojnicima, svima drugima koji sudjeluju”, dodao je predsjednik Vlade.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako je Hrvatska vojska dokazala svoju punu spremnost za protupožarnu sezonu te kako je ovo potvrda njihove vrhunske spremnosti i za one najzahtjevnije zadaće.

“Na vježbi “SIGURNOST 22″ sve snage pokazale su usklađenost djelovanja i sinergiju Sustava Domovinske sigurnosti. Dokaz su kako je vrijeme pripreme, uvježbavanja za glavni napor protupožarne sezone iskorišteno na najbolji mogući način”, rekao je ministar obrane.

“Djelovanje u početnom stupnju ugroze, pravodobno korištenje adekvatnih snaga, mogu reći, postaje svojevrsni hrvatski brand. Izvukli smo pouke iz katastrofalnih sezona, ustrojili organizaciju, ljude, osigurali materijalna i financijska sredstva kako bi naši napori u protupožarnoj sezoni bili što uspješniji”, poručuje ministar obrane i ističe kako je uloga Hrvatske vojske u gašenju požara nezamjenjiva te kako su razinu njezinog profesionalizma prepoznali i naši međunarodni saveznici i partneri.

“Koristim ovu prigodu za zahvaliti svim našim pilotima Canadaira i Air Tractora i zrakoplovnim tehničarima na izuzetnom profesionalizmu i vještinama koje posjeduju i pokazuju tijekom protupožarne sezone”, zaključio je ministar obrane.

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković zahvalio se svim vatrogascima na svemu onome što su napravili za pripremu ovogodišnje protupožarne sezone.

“Sve je za spremno za protupožarnu sezonu, sve snage su na svoj način spremne što je pokazala i vježba “SIGURNOST 22″. Jako sam zadovoljan prikazanom vježbom, želim nam svima što sigurniju i mirniju protupožarnu sezonu”, rekao je Tucaković i dodao je kako mu je drago što se sustav vatrogastva povećava te kako za budućnost vatrogastva nije upitna.

U Državnoj vatrogasnoj intervencijskoj postrojbi u Divuljama vježbu su pratili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar obrane Mario Banožić, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, izaslanik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut i drugi.

Uspješno provedena međuresorna vježba 'SIGURNOST 22'Uspješno provedena međuresorna vježba 'SIGURNOST 22'Uspješno provedena međuresorna vježba 'SIGURNOST 22'Uspješno provedena međuresorna vježba 'SIGURNOST 22'Uspješno provedena međuresorna vježba 'SIGURNOST 22'Uspješno provedena međuresorna vježba 'SIGURNOST 22'Uspješno provedena međuresorna vježba 'SIGURNOST 22'Uspješno provedena međuresorna vježba 'SIGURNOST 22'Uspješno provedena međuresorna vježba 'SIGURNOST 22'Uspješno provedena međuresorna vježba 'SIGURNOST 22'Uspješno provedena međuresorna vježba 'SIGURNOST 22'Uspješno provedena međuresorna vježba 'SIGURNOST 22'Uspješno provedena međuresorna vježba 'SIGURNOST 22'Uspješno provedena međuresorna vježba 'SIGURNOST 22'