Foto: MORH/T. Brandt

Ustrojen novi NOS OS RH za sudjelovanje u obrani od poplava

Zbog učinkovitijeg sudjelovanja u potpori poplavama ugroženom području, a na temelju zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Drage Lovrića u petak, 21. veljače 2014. u popodnevnim satima formirane su nove namjenski organizirane snage (NOS) “Sjever” koje sudjeluju u obrani od poplava na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije.

Novoustrojeni NOS “Sjever” broji 400 pripadnika Oružanih snaga s potrebnim transportnim vozilima, radnim strojevima i amfibijskim prevožnjacima za potrebe potpore civilnom stanovništvu u obrani od poplava.

NOS “Sjever” smješten je u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji, a koordinator svih aktivnosti OS RH u obrani od poplava za područje Sisačko-moslavačke županije je brigadir Slobodan Kratofil iz Hrvatske kopnene vojske (HKoV).

Pripadnici NOS-a “Sjever” bit će angažirani na terenu temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje, u suradnji sa Stožerom zaštite i spašavanja Sisačko-moslavačke županije.

U vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji formirano je Taktičko operativno središte (TOS) za potrebe rukovođenja i zapovijedanja snagama NOS-a “Sjever”.

Za potrebe potpore snagama obrane od poplava na području Čičke Poljane upućuju se četiri vojna kamiona koja će služiti za prijevoz svih potrepština na poplavljenom području.

Na područje Grada Siska upućuje se jedna poljska kuhinja s pripadajućim osobljem koje će na prostoru sisačkog Caritasa od subote, 22. veljače 2014. pripremati 800 obroka za sve sudionike u obrani od poplava i stanovnike ugroženih naselja.

Također, na teren će biti upućena i jedna cisterna za pitku vodu koja će se upotrebljavati u suradnji s civilnim vlastima.