Foto: V. Metelko

“Večere gospodnje” U Galeriji MORH-a

U sklopu 23. svečanosti Pasionska baština, u srijedu, 9. travnja 2014., u galeriji Ministarstva obrane “Zvonimir” u Zagrebu otvorena je izložba “Večere gospodnje”.

U duhu predstojećeg Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana, na izložbi se okupilo dvadeset pet autora koji su se na temu dva opisana događaja u Bibliji “Posljednja večera” i “Večera u Emausu” predstavili slikama u tehnici ulja na platnu, akvarela i gvaša, skulpturama, reljefima u drvu te instalacijama.

Povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić prigodom otvorenja izložbe istaknuo je da ova izložba opisuje ideju da se u dijalogu dvaju velikih motiva osjeti veličina božanskog, prepoznatljiva u Kristovom nauku predanom apostolima i samoj produhovljenosti nadnaravnog tijela od dana Uskrsnuća, te predstavlja susrete univerzalnog  karaktera jer je biblijsku zbilju učinila stvarnom. Dodao je kako “otajstvo Euharistije tvori jedinstvo svih večera, Gospodinovog prisustva s povijesnim sudionicima, a umjetnost ih svojim vitalitetom i duhovnošću izjednačuje s današnjicom. Sakralno nije samo nastavak tradicije koja ima svoje poklonike, već prožima djela istinske kreativnosti umjetnika u njihovom osobnom traženju, sumnjama i nalaženju punine vjere”.

Izložbu je otvorio predsjednik Udruge Pasionska Baština, magistar Jozo Čikeš koji je podsjetio na 23 godišnju tradiciju održavanja svečanosti Pasionska baština u Hrvatskoj.

Multikulturalna manifestacija u organizaciji Udruge “Pasionska baština” upriličuje se svake godine uoči Uskrsa kao niz likovnih, glazbenih, kazališnih, književnih i folklornih obrada vezanih uz Kristovu muku i uskrsnuće.

U sklopu Pasionske baštine raspisuje se natječaj za najbolje radove na temu Muke – naizmjence likovni, književni i glazbeni, a svake druge godine održava se  međunarodni simpozij pod nazivom ˝Muka kao nepresušno nadahnuće kulture˝.
 
Izložba „Večere Gospodnje“ otvorena je do 22. travnja i može se razgledati  od ponedjeljka do petka u radno vrijeme Galerije od 10 do 18 sati, uz slobodan ulaz.

[nggallery id=1402]