Video praćenje gašenja požara uživo iz protupožarnih aviona | Foto: HRZ / M. Karačić

Video praćenje gašenja požara uživo iz protupožarnih aviona

Praćenje gašenja požara uživo iz protupožarnih aviona iskorak je u ovogodišnjoj Protupožarnoj sezoni što će doprinijeti donošenju najučinkovitijih odluka za djelovanjem protupožarnih snaga

Testiranje prijenosa video signala uživo iz pilotske kabine protupožarnog aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, prvi je put provedeno u utorak, 28. srpnja 2020. godine, a u cilju provjere iskoristivosti i prihvatljivosti uporabe ovog sustava u provedbi protupožarnih zadaća.

Ovo je zajednički projekt Hrvatske vojske  i Hrvatske vatrogasne zajednice u suradnji sa tvrtkom Raptor d.o.o., a probni rad pokrenut je na današnjem protupožarnom izviđanju Canadaira na ruti od Zemunika i Novigrada do Pelješca i natrag uz obalu i otočja.

Video slika iz Canadaira emitirala se izravno u Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH (OVZ) u Situacijskom operativnom središtu u Divuljama.

Do sada su letačke posade imale mogućnost slanja fotografija s požarišta aplikacijom Raptor, a ugradnjom suvremene opreme za prihvat i prijenos video slike o događajima s terena u realnom vremenu doprinijet će  donošenju najučinkovitijih odluka za djelovanjem protupožarnih snaga.

Video praćenje gašenja požara uživo iz protupožarnih avionaVideo praćenje gašenja požara uživo iz protupožarnih avionaVideo praćenje gašenja požara uživo iz protupožarnih avionaVideo praćenje gašenja požara uživo iz protupožarnih avionaVideo praćenje gašenja požara uživo iz protupožarnih avionaVideo praćenje gašenja požara uživo iz protupožarnih avionaVideo praćenje gašenja požara uživo iz protupožarnih avionaVideo praćenje gašenja požara uživo iz protupožarnih avionaVideo praćenje gašenja požara uživo iz protupožarnih aviona