Visoki predstavnici NATO-a i Europske unije čestitali 30. rođendan Hrvatskoj vojsci

U posljednjih 30 godina HV je izrasla u modernu vojsku visokog međunarodnog ugleda. I unutar i izvan svojih granica, postali ste simbol slobode i prosperiteta, poručuje general Peach

Uoči obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, visoki predstavnici NATO-a i Europske unije uputili su čestitke Hrvatskoj vojsci te u toj prigodi još jednom potvrdili izniman doprinos hrvatskih oružanih snaga u očuvanju svjetskog mira i sigurnosti.

Visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell istaknuo je kako je Republika Hrvatska u proteklih 30 godina dala ogroman doprinos u očuvanju svjetskog mira i sigurnosti naglasivši kako će Europska unija i dalje biti otvorena za daljnji razvoj sposobnosti Hrvatske vojske: “Hrvatska vojska imala je i ključnu ulogu tijekom borbe protiv pandemije koronavirusa i to na način da je pružala pomoć civilnim institucijama na svim područjima, logistički, potpore medicinskim timovima i zdravstvenom osoblju i drugo”.

Predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a, general zbora Sir Stuart Peach kazao je kako je upravo rođendan Hrvatske vojske simbol slobode i neovisnosti hrvatske države podsjetivši na hrabrost svih onih koji su izgubili život u borbi za samostalnost.

“U posljednjih trideset godina Hrvatska vojska izrasla je u modernu vojsku visokog međunarodnog ugleda. I unutar i izvan svojih granica, postali ste simbol slobode i prosperiteta”, rekao je u svojoj poruci general Peach.

 

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, general Sir Nick Carter je kazao kako mu predstavlja čast poželjeti 30. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske te je u ovoj prigodi istaknuo kako se veseli daljnjoj suradnji s hrvatskim vojnicima.

“Bilo je impresivno gledati u različitim međunarodnim vježbama kako se hrvatski vojnici suočavaju s različitim izazovima”, rekao je general Carter.