Vlada donijela odluku o održavanju obuke i vježbi Hrvatske vojske u 2023. | Foto: MORH/ M. Čobanović

Vlada donijela odluku o održavanju obuke i vježbi Hrvatske vojske u 2023.

Ministar Banožić naglašava da u proceduri donošenja ove Odluke o obuci i vježbama nije postavljano pitanje ovlasti ministra obrane, što je osporavano u Odluci za misiju EUMAM

Vlada Republike Hrvatske donijela je u četvrtak 2. veljače 2023. Odluku o prelasku granice Republike Hrvatske oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga Republike Hrvatske radi sudjelovanja na zajedničkoj obuci i vježbama u 2023. godini.

Ministar Banožić naglasio je kako je uporište za donošenje ove Odluke u članku 69. Zakona o obrani, koji je u skladu s člankom 7. Ustava Republike Hrvatske. “Kod donošenja ove Odluke Vlade, kao i kod odluke koju je Vlada predlagala Hrvatskome saboru u vezi sa sudjelovanjem Hrvatske vojske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini – EUMAM riječ je o sudjelovanju oružanih snaga država saveznica, odnosno država članica NATO-a i Partnerstva za mir, u okviru međunarodnih organizacija kojima je Republika Hrvatska pristupila ili pristupa na temelju međunarodnih ugovora”, istaknuo je ministar Banožić.

“Naglašavam da u proceduri donošenja današnje Odluke o obuci i vježbama nije postavljano pitanje ovlasti ministra obrane da traži prethodnu suglasnost Predsjednika Republike na prijedlog Vlade, nego je ona na traženje ministra obrane dana, a što je osporavano u proceduri donošenja Odluke o sudjelovanju Hrvatske vojske u misiji EUMAM čime je stvorena procedura za traženje dvotrećinske većine u Hrvatskome saboru”, istaknuo je.

Ministar obrane je naglasio kako se ovom Odlukom odobrava prelazak granice Republike Hrvatske oružanim snagama država saveznica radi održavanja triju obučnih aktivnosti i 21 vježbe u Republici Hrvatskoj. Odobrava se i prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama radi sudjelovanja u 44 vježbe u inozemstvu s oružanim snagama država saveznica.

Od vježbi u Republici Hrvatskoj ministar Banožić istaknuo je vježbe “IMMEDIATE RESPONSE 23” i “LAUFER 23”. “IMMEDIATE RESPONSE 23” se planira provesti u svibnju i lipnju radi promicanja regionalne stabilnosti i suradnje, partnerskih sposobnosti i unaprjeđenja interoperabilnosti sa snagama država članica NATO-a i partnerskih zemalja, a vježba “LAUFER 23” planira se provesti s pripadnicima oružanih snaga SAD-a i drugih članica Američko-jadranske inicijative.

Od vježbi u inozemstvu istaknuo je vježbu “STRONG BASTION 23” koja je planirana za lipanj i vježbu “CYBER COALITION 23” koja će se provesti u studenome i prosincu u državama članicama NATO-a, a radi provjere dostignute razine sposobnosti oružanih snaga u području planiranja kibernetičke obrane.
Financijska sredstva za provedbu ove Odluke osigurana su u Državnom proračunu za 2023. godinu na razdjelu Ministarstva obrane i iznose oko dva milijuna eura.

Vlada je donijela i Odluku o sudjelovanju Republike Hrvatske u simulacijskoj vježbi upravljanja u krizama NATO-a – CMX 23, koja će se održati ove godine u državama članicama NATO-a, NATO strateškim zapovjedništvima i u sjedištu NATO-a.

Vježba će se provesti radi uvježbavanja procesa savezničkih konzultacija i kolektivnog odlučivanja u situacijama iz Sjevernoatlantskog ugovora, postavljenim u okvir hibridnog ratovanja. Riječ je o vježbi koja je simulacijske prirode i neće zahtijevati stvarno raspoređivanje snaga na terenu.

Vlada Republike Hrvatske donijela je u četvrtak 2. veljače 2023. Odluku o prelasku granice Republike Hrvatske oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga Republike Hrvatske radi sudjelovanja na zajedničkoj obuci i vježbama u 2023. godini | Foto: MORH/ M. Čobanović