Foto: Vlada RH

Vlada donijela Odluku o prelasku državne granice zbog provedbe vojnih vježbi

Pripadnicima Hrvatske vojske ključno je sudjelovanje na obuci i vježbama radi daljnjeg razvijanja operativnih sposobnosti i provedbe taktika i procedura, istaknuo je ministar Banožić

Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj u četvrtak 27. siječnja 2022. donijela o Odluku o prelasku granice Republike Hrvatske oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga Republike Hrvatske radi sudjelovanja na zajedničkim obukama i vježbama u 2022. godini.

Ministar obrane Mario Banožić kazao je kako je za pripadnike Hrvatske vojske ključno sudjelovanje na obuci i vježbama radi daljnjeg razvijanja operativnih sposobnosti i provedbe taktika i procedura u međunarodnom okruženju.

„Jedna od značajnijih vježbi u Republici Hrvatskoj je „ŠTIT 22“ koja se planira održati u travnju s Oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država. Cilj vježbe je prikaz sposobnosti uočavanja, praćenja i gađanja ciljeva u zračnom prostoru. Vježba „TROJAN FOOTPRINT 22“ održat će se u svibnju u Republici Hrvatskoj i partnerskim zemljama radi uvježbavanja planiranja i provedbe specijalnih operacija u združenom međunarodnom okružju. U listopadu se planira vježba „HARPUN 22“ s ciljem uvježbavanja naših Oružanih snaga i Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u planiranju i vođenju operacija na moru uz provedbu pomorsko-zračnog desanta i gađanja ciljeva na moru i u zraku brodovima Hrvatske ratne mornarice“, rekao je ministar.

„Vježba „CWIX 22“ planira se održati u lipnju u Republici Poljskoj radi interoperabilnosti između NATO i nacionalnih komunikacijskih i informacijskih sustava s naglaskom na sustave koji će biti korišteni u NATO vođenim operacijama. Financijska sredstva za ovu namjenu osigurana su u Državnom proračunu za 2022. godinu na razdjelu Ministarstva obrane i za provedbu ove Odluke iznose oko 10,2 milijuna kuna“, rekao je Banožić.

Predloženom Odlukom odobrava se prelazak granice Republike Hrvatske oružanim snagama država saveznica radi planiranog održavanja pet obučnih aktivnosti i 17 vježbi u Republici Hrvatskoj s Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Odobrava se i prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama Republike Hrvatske radi sudjelovanja u 32 vježbe u inozemstvu s oružanim snagama država saveznica.