Vlada osigurala kontinuirani nastavak rasta izdvajanja za obranu | Foto: Vlada RH/ D. Galić

Vlada osigurala kontinuirani nastavak rasta izdvajanja za obranu

Povećanje Financijskog plana MORH-a za 2024. godinu u odnosu na 2016. iznosi 644 milijuna eura što dokazuje čvrstu namjeru Vlade Republike Hrvatske za jačanjem i modernizacijom Hrvatske vojske

Vlada Republike Hrvatske na 262. sjednici održanoj u četvrtak 9. studenog 2023. godine usvojila je Prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu, kojim se nastavlja trend daljnjeg povećanja Financijskoga plana Ministarstva obrane.

Naime, u proteklih sedam godina mandata Vlade Republike Hrvatske na čelu s Predsjednikom Andrejem Plenkovićem obrambeni proračun kontinuirano raste i najveći je od razdoblja Domovinskoga rata.

Naime, u Prijedlogu državnog proračuna Republike Hrvatske za 2024. godinu, u dijelu koji se odnosi na Ministarstvo obrane, Financijski plan iznosi 1.172.729.274 eura.

“Riječ je o povećanju proračuna u odnosu na 2023. godinu za oko 117 milijuna eura što je 11 posto više u odnosu na 2023. godinu. Navedeno dokazuje kako je Vlada Republike Hrvatske na čelu s Andrejem Plenkovićem čvrsto odlučila ojačati, unaprijediti i modernizirati hrvatski obrambeni sustav”, rekao je ministar Banožić.

Kontinuirano povećanje obrambenog proračuna predviđeno je i u projekcijama za 2025. i 2026. godinu, koje za 2025. godinu iznose 1.196.225.977 eura, odnosno za 2026. godinu 1.197.482.879 eura.

Povećanje Financijskog plana MORH-a za 2024. godinu u odnosu na 2016. godinu iznosi 644 milijuna eura, odnosno za 122 posto.

“Kada to uspoređujemo s povećanjem u području opremanja, modernizacije i izgradnje Hrvatske vojske i kada se napravi usporedba predloženih sredstava u 2024. godini, u odnosu na 2016. godinu, onda je riječ o povećanju u tom području za čak 622 posto. Dakle, riječ je o povećanju od oko 354 milijuna eura”, rekao je ministar obrane.

“U prosincu ove godine očekujemo dolazak borbenih vozila pješaštva Bradley, a planira se nabava i dodatnih osam helikoptera Black Hawk, od kojih je predviđeno da četiri helikoptera financira Vlada Sjedinjenih Američkih Država, a preostala četiri helikoptera Vlada Republike Hrvatske”, naglasio je ministar Banožić i dodao: “Nastavljamo s realizacijom povijesnog projekta, odnosno krunom svih projekata modernizacije Hrvatske vojske – višenamjenskim borbenim avionom Rafale”.

Međutim, ministar obrane istaknuo je kako su upravo zadovoljni i motivirani pripadnici Hrvatske vojske osnovni i najvažniji preduvjet za uspješno provođenje i realizaciju svih ključnih strateških projekata Hrvatske vojske.

“Neizmjerno zahvalni i ponosni na sve pripadnike Hrvatske vojske koji svoje zadaće obavljaju na čast i ponos cijele Domovine, ali i u međunarodnom okruženju gdje je u posljednje vrijeme itekako došlo do značajnih promjena u sigurnosnoj arhitekturi, Vlada odlučno nastavlja poboljšavati njihove uvjete života i rada – standarda života”, poručio je ministar Banožić.

Naime, u odnosu na 2016. godinu, predlaže se povećanje izdvajanja sredstava za vojno osoblje – pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske i to za oko 53 posto, odnosno 174 milijuna eura više.

Ministarstvo obrane nastavlja ulaganja u vojnu infrastrukturu

Također, Vlada je na današnjoj sjednici dala suglasnost Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava Državnog proračuna u 2024. godini u iznosu od 1.600.000 eura za izvođenje radova na izgradnji višenamjenske smještajne građevine u vojarni “Pukovnik Milivoj Halar” u Dugom Selu.

Riječ je o izgradnji vojne građevine posebnog karaktera u sklopu Centra za obuku vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević”, koju će koristiti Vojna policija.

Navodimo podatak da je ove godine u području izgradnje vojne infrastrukture Ministarstvo obrane sklopilo ugovore u vrijednosti od oko 64 milijuna eura.